RISIKERTE LIVET: Den syriske fotografen Abd Alkader Habak hylles for heltedåden.  .
RISIKERTE LIVET: Den syriske fotografen Abd Alkader Habak hylles for heltedåden.  .

sekundene etter den ufattelige bombetragedien

Bildene av fotografen i Syria går verden rundt

126 mennesker ble drept i et voldsomt bombeangrep mot busser med evakuerte utenfor Aleppo. Fotografen Abd ble slått i bakken av det voldsomme smellet, men stormet likevel mot en gutt som lå blødende på bakken og fikk båret ham til en ambulanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fotografen og videoaktivisten Abd Alkader Habak hylles som en helt etter at han forsøkte å redde et barn som ble rammet av en selvmordsbombe ved Aleppo i Syria søndag.

Minst 126 personer ble drept i angrepet, 68 av dem barn, da en bilbombe gikk av ved en opprørsbemannet kontrollpost ved Rashideen, rett vest for Aleppo.

– En bil delte ut potetgull. Barna begynte å løpe etter den. Så eksploderte den, sier en sivil som var blant de evakuerte, til ZamanEnglish News, ifølge BBC.

Få meter unna eksplosjonen

Habak har dokumentert krigen i Syria med et videokamera, og var tilstede da bomben gikk av.

– Jeg sto ved siden av en bil som delte ut mat til barna. Jeg var bare noen få meter unna da det plutselig kom en stor eksplosjon, sier han til Channel 4 News.

– Kameraet mitt falt i bakken mens jeg ble kastet bakover. Jeg kom meg opp for å se hva som skjedde. Jeg lette etter kameraet og fant det på bakken, og da så jeg et barn liggende der. Han blødde.

– Så jeg løp mot ham. Jeg så på ham, og han beveget hendene sine. Jeg så på ansiktet hans, og jeg så at han pustet. Så jeg løftet ham opp og løp mot ambulansen.

– La ham i ambulansen

Habak filmet med kameraet i hånden mens han løp langs veien. Flere bilder ble også tatt av ham mens han bærer på den lille gutten.

– Jeg vet ikke hva som skjedde med gutten, men jeg la ham i en ambulanse, og de tok ham med til et av sykehusene i det opprørskontrollerte området.

Bildene av Habak går nå verden rundt, og en rekke medier hyller journalisten for heltedåden. På et annet bilde har Habak falt ned på knærne mens han gråter, sjokkert over scenene som utspiller seg rett foran øynene på ham.

«Dette er kollega Abd Alkader Habak, som gråter hjelpeløst og smertefult for ofrene for terrorangrepet», skriver en syrisk videoaktivist på Twitter.

Habak selv skriver på Twitter at «det jeg og mine kolleger gjorde i dag bør inspirere det menneskelige i dem som drepte barna i Khan Sheikoun», med henvisning til det kjemiske gassangrepet nordvest i Syria i begynnelsen av april. Da mistet minst 86 mennesker livet, i det flere vestlige myndigheter mener var et angrep utført av regjeringsstyrkene.