Mandag formiddag er det få biler på E134 ved Darbu i Buskerud, like ved Kongsberg. Det er meldt om fine værforhold utover dagen.
Mandag formiddag er det få biler på E134 ved Darbu i Buskerud, like ved Kongsberg. Det er meldt om fine værforhold utover dagen. Foto: Statens Vegvesen

Slik blir været for de siste påsketuristene

Ventet du til mandag med å kjøre hjem fra påskeferien?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge vakthavende meteorolog på StormGeo, Beate Tveita, er det ikke noe uvær i landet som gjør kjøreforholdene vanskelig for de siste påsketuristene som skal hjem i dag.

– I øyeblikket er det litt nedbør Østafjells, sør for lillehammer, og snø i indre strøk. Det er noe snøbyger sør-øst i fjellet, men ellers stille og rolig. Det er ikke mye vind, men man kan være oppmerksom på at det kommer litt nedbør, sier Tveita til TV 2.

Hun forteller at det heller ikke er ventet dårlig vær utover dagen, men at det kan komme noen byger sør på Vestlandet senere i dag.

– Det er fint generelt på hele Vestlandet, sør for Stadt. Videre nordover er det fint vær, men enkelte snøbyger i Vesterålen og nordover til Finnmark. Nord for Trøndelag helt til Lofoten og indre strøk av Troms er det veldig mye fint vær. De ytre strøkene, og i Vesterålen og Finnmark har nok snøbyger.

– Husk at du har ansvar for deg selv og medtrafikantene

Selv om det ser ut til å være gode kjøreforhold for de som skal hjem i dag, ber Trygg Trafikk alle trafikanter om å ikke stresse på veien. Rådgiver Hélène Formo ber alle om å være tålmodige, da kombinasjonen av tøff kjørestil og stress utgjør en risiko i trafikken.

– I tillegg så vet vi at alt for mange sjekker meldinger på mobilen, de skriver meldinger på Facebook og holder på med andre ting enn det de skal. Det, kombinert med uoppmerksomheten og aggressiv kjørestil og stress, det er farlig, sier Formo til TV 2.

Hun har flere tips for å sikre at hjemturen ender der den skal, og ikke med en ulykke.

– Først og fremst må de huske at de har ansvar for deg selv og medtrafikantene dine. Og i det så ligger det at du ikke må kjøre etter klokka. Du bør forvente at på en dag som i dag, så kan det være stor trafikk. Så planlegg turen, særlig hvis du kjører med små barn, så kan det være en prøvelse.

Formo ber alle om å legge av tid til pauser og ha med seg mat og drikke i bilen, slik at blodsukkeret ikke blir et problem.

– Og for all del, stress ned og gjør det til en hyggelig tur, for det er familien. Avpass både fart og kjørestil etter forholdene, og ikke kjør etter klokka.

Fin uke i vente

Meteorolog Tveita forteller også at Sør-Norge går en fin uke i vente, mens det kan bli mer snø i Nord-Norge.

– Det ser ut til at det skal bygge seg opp et høytrykk med fint vær i hele Sør-Norge, mens Nord-Norge får besøk av snøbyger. Fra onsdag og inn mot helgen kommer det et kraftig lavtrykk inn fra vest med kuling og regn fra Vestlandet og helt opp til Finnmark.

I tillegg blir det kraftig vind på fredag, og regnet blir til snøbyger nordover i landet.

– Områdene østafjells blir liggende i le, og får greit vær hele uken, sier Tveita.