FØR HUN BLE SYK: Chantelle Baxter var en aktiv 32-åring, med stor suksess med organisasjonen One Girl. Foto: Privat/Facebook. 
 FØR HUN BLE SYK: Chantelle Baxter var en aktiv 32-åring, med stor suksess med organisasjonen One Girl. Foto: Privat/Facebook. 

Chantelle (32)  har verdens mest smertefulle sykdom

– Det er som å bli brent levende fra hode til tå. Det er som å bli dyppet i brennende olje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I januar ble 32 år gamle Chantelle Baxter diagnostisert med komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS).

Tilstanden er ekstremt smertefull og lar seg ikke kurere. Derfor har den fått kallenavnet «selvmordssykdommen».

En forstuet fot

Syndromet er hele ti poeng høyere enn en fødsel på smerteskalaen McGill, og er ifølge Norsk helseinformatikk en følge av forstyrrelser i den delen av nervesystemet som ikke er viljestyrt, og som kontrollerer blodstrømmen og svettekjertlene.

For australske Chantelle startet det med smerter fra en forstuet ankel etter en fottur i USA. Det er typisk at CRPS oppstår etter en skade.

Dagen etter skulle hun fly hjem til Australia, og da hun gikk av flyet kunne hun knapt gå på foten. Den var lilla og rød og ekstremt hoven, skriver det australske nyhetsnettstedet News.com.au.

– Jeg visste at noe var galt, og tok alle tester, MR, ultralyd og CT. Men ingen fant ut hva som feilte meg.

Hun fortalte at smertene spredde seg i kroppen, og hun endte opp på legevakta.

En del av behandlingen foregår i et oksygen-kammer i Oklahoma. Det gir økte oksygennivåer i Chantelles hjerne og muskler. Foto: Privat/Facebook. 
En del av behandlingen foregår i et oksygen-kammer i Oklahoma. Det gir økte oksygennivåer i Chantelles hjerne og muskler. Foto: Privat/Facebook. 

– Jeg hadde ufattelige smerter og skalv over hele kroppen. Kroppen min gikk inn i en sjokktilstand. Jeg ante ikke at kroppen var i stand til å produsere så mye smerte. Det føles som om kroppen dyppes i brennende olje. Jeg bare ropte at jeg ville dø.

Nekter å gi seg

Det var som om kroppen hennes ble utsatt for daglig tortur, og hun brukte en del tid på å planlegge sin egen død. Men så ble hun innlagt på et amerikansk spesialistsenter i Fayetteville i den amerikanske delstaten Arkansas, og endelig ser det lysere ut.

Facebook forteller hun at kroppen har respondert bra på behandlingen hun får i USA, og at hun endelig kan se fremover. Behandlingen går ut på å få kroppen til å roe sentralnervesystemet, som har fått en alvorlig skade. Men fortsatt sprer syndromet seg i Chantelles kropp.

Smerteskalaen setter CRPS ti poeng høyere enn fødsel. 
Smerteskalaen setter CRPS ti poeng høyere enn fødsel. 

– De siste fire dagene har jeg hatt mer energi enn jeg har hatt på flere måneder. Jeg har trengt hjelp til absolutt alt. Nå kan jeg gjøre ting som føltes helt umulig bare for noen dager siden.

Hun skriver at hun nekter å gi opp, og at hun «gir fingeren» til de som sier at det ikke er mulig å bli frisk av CRPS.

Chantelle har brukt sitt voksne liv på å hjelpe andre. Hun har vært med å starte en av Australias raskest voksende frivillige organisasjoner, One Girl. Gjennom dette arbeidet hjelper hun tusen jenter og unge kvinner i det vestafrikanske landet Sierra Leone.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg selv skulle bli avhengig av hjelp fra andre, sier 32-åringen. Hun har startet en innsamlingsaksjon for å skaffe penger til den svært kostbare behandlingen i USA.