Ja-siden feirer i Tyrkia

ISTANBUL, TYRKIA (TV 2): Ja-siden vant søndagens folkeavstemning i Tyrkia, men opposisjonen mener det er begått valgfusk og krever omtelling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lederen for Tyrkias valgkommisjon bekreftet søndag kveld resultatet av folkeavstemningen.

Tyrkias president Recep Tayyid Erdogan sa før de offisielle tallene var klare at ja-siden vant med 1,3 millioner stemmer. I sine første kommentarer slo presidenten an en forsonende tone og takket alle som hadde stemt, uansett om de hadde stemt ja eller nei, skriver AP.

Landets utenriksminister kaller resultatet for starten på et «nytt Tyrkia».

– Fra nå av er det i sannhet et nytt Tyrkia. Det vil bli stabilitet og tillit i det nye Tyrkia, sa Mevlut Cavusoglu til reportere i feriebyen Antalya etter at ja-siden så ut til å stikke av med seieren i folkeavstemningen.

Beskyldninger om juks

De to største opposisjonspartiene mener at flere former for valgfusk preget folkeavstemningen og sier de vil kreve omtelling. Det største opposisjonspartiet CHP bestrider opp mot 60 prosent av de opptelte stemmene.

Tilhengere av president Erdogan feiret med fyrverkeri i Istanbul idet opptellingen nærmet seg slutten. President Erdogan har ringt støttespillere for å gratulere med resultatet. Det melder AP.

I Istanbul var det full feiring blant Erdogans tilhengere søndag kveld, sier TV 2s Sonja Skeistrand Sunde.

– Det var full fest her på Taksim-plassen med en kilometerlang bilkolonne som paraderte forbi. Folk lå på hornet, hang ut av vinduene og hoiet, sier Sunde.

Samtidig slo Erdogan-motstandere løs på kjeler og kasseroller, en tradisjonell form for protest i landet.

TV 2s reporter filmet Erdogan-tilhengernes feiring:

Jevnere utover kvelden

Tyrkerne gikk søndag til urnene for å stemme over endringer i grunnloven som vil gi presidenten mer makt.

Tidligere søndag viste det foreløpige resultatet en klar ledelse til ja-siden, men etter hvert som flere stemmer ble talt opp, ble marginen mindre. Ved 21-tiden syntes det klart at ja-siden stakk av med seieren.

Idet 99,45 prosent av stemmene var talt opp, ledet ja-siden med 51,37 prosent mot 48,63 prosent nei-stemmer.

Valgoppslutningen var minst 85 prosent, melder BBC.

Det betyr at 18 grunnlovsendringer vil fjerne dagens parlamentariske system til fordel for et presidentstyre.

Sveriges tidligere statsminister og utenriksminister Carl Bildt skrev på Twitter søndag kveld at resultatet er mye jevnere enn man hadde forutsett.

– Det vil trolig bli protestert over resultatet. En dypt splittet nasjon. Absolutt ikke bra, mener Bildt.

Én sterk leder

I det nye systemet er det ingen statsminister. President Reced Tayyip Erdogans makt utvides kraftig, og han kan bli sittende som president til 2029.

TV 2 I TYRKIA: Sonja Skeistrand Sunde og fotograf Tom Rune Orset.
TV 2 I TYRKIA: Sonja Skeistrand Sunde og fotograf Tom Rune Orset.

Det europeiske rådet for utenriksrelasjoner ECFR sammenligner det mulige nye systemet med det som finnes i dagens USA – minus Høyesterett og kongressen.

Ingebjørg Amanda Godskesen overvåker valget for Europarådets parlamentarikerforsamling, PACE. Hun var til stede da valglokalene åpnet i Izmir søndag morgen og forteller til TV 2 at alt gikk helt etter boken i stemmelokalene hun overvåket.

– Alle prosedyrer ble fulgt helt etter boka: Stemmesedler ble telt opp og stemplet og det var gode stemmebokser som sikret hemmelig avstemning. Valgurnen ble også sikret som den skulle.

Stempel-trøbbel

Samtidig har det oppstått forvirring rundt bruken av et spesielt stempel i folkeavstemningen. Stempelet som var i bruk i mange valglokaler, er preget med ordet «ja», og ikke ordet «stem».

PASSER PÅ: Ingebjørg Amanda Godskesen er valgobservatør under søndagens folkeavstemning.
PASSER PÅ: Ingebjørg Amanda Godskesen er valgobservatør under søndagens folkeavstemning.

Velgere som ville stemme nei til grunnlovsendringene måtte derfor stemple «ja» på den delen av stemmeseddelen som var merket med «nei», opplyser lederen for valgkommisjonen Sadi Guven.

Det er uklart hvor mange valglokaler som er omfattet, men stemmesedler der det gale stempelet er brukt blir regnet som gyldige, ifølge tyrkiske valgmyndigheter.

Beskyldninger om valgfusk

Opposisjonen mener flere former for valgfusk preget søndagens folkeavstemning i landet.

– Mange ulovlige handlinger er blitt begått til støtte for regjeringen, sier Erdal Aksunger, nestleder i opposisjonspartiet CHP til Reuters.

Partiet peker blant annet på at en rekke stemmesedler som ikke var riktig stemplet, likevel ble tatt med i opptellingen.

(NTB/TV 2)