Det er egne frister for når piggdekkene må av, første mandag etter 2. påskedag er det som gjelder for mange av oss. Det betyr at piggdekkene må av i løpet av uken vi nå er inne i. I de tre nordligste fylkene i Norge er fristen 1. mai.
Det er egne frister for når piggdekkene må av, første mandag etter 2. påskedag er det som gjelder for mange av oss. Det betyr at piggdekkene må av i løpet av uken vi nå er inne i. I de tre nordligste fylkene i Norge er fristen 1. mai.

Nå har mange siste frist for å få av vinterdekkene

Og det kan nok også være på tide.

Påsken ligger bak oss, det har lenge vært vår i store deler av landet – og nå er det også veldig snart på tide med dekkskift for mange. Vinterdekkene skal av, sommerdekkene skal på.

Og har du vinterdekk med pigger, har du faktisk ikke noe valg.

Her er det nemlig bestemte frister som gjelder. Med unntak av de tre nordligste fylkene, er regelen at man ikke har lov til å kjøre med piggdekk fra og med første mandag etter 2. påskedag. Det betyr igjen at piggdekkene må av i uken vi nå er inne i.

Eneste unntak er om du bor i Nordland, Troms eller Finnmark. Her er fristen 1. mai.

Noe veier tyngre

Blir du stoppet med piggdekk på bilen etter fristen, vil det i utgangspunktet bety gebyr. Men her er det viktig å understreke at tilstrekkelig veigrep veier tyngre enn fristene.

Hvis du skal på fjellet eller til et sted hvor forholdene gjør det nødvendig, er det fortsatt lov å kjøre med piggdekk. Denne vurderingen må føreren selv ta.

- Finnes det en eneste god grunn til å bruke piggdekk?

Dårligere kjøreegenskaper

– Det er altså full lovlig å bruke sunn fornuft. Heldigvis! Jeg tror heller ikke politiet er veldig hissige på å skrive ut gebyrer de aller første dagene etter at fristen er over. Denne regelen er nok mer der for å fange opp de notoriske sløvingene, de som somler altfor lenge med å få av piggdekkene, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Han understreker at det er mange gode grunner til å skifte til sommerdekk.

– Det er store forskjeller på egenskapene til sommer- og vinterdekk. Du har vesentlig dårligere kjøreegenskaper hvis du bruker vinterdekk på sommeren. I mange tilfeller kan det rett og slett være uforsvarlig å bruke vinterdekkene nå. Derfor har også mange tatt til orde for et forbud mot dette, forteller Benny.

Begge er vinterdekk, bare ett er forbudt

Stopper ved piggdekkene

– Ja, for det er bare piggdekkene som må av nå, strengt tatt er det lovlig å bruke piggfrie vinterdekk også på sommeren?

– Ja, det er helt riktig. Lovreguleringen av dette stopper ved piggdekkene. Det er nok i hovedsak gjort fordi disse sliter på asfalten, og skaper mye helsefarlig svevestøv. Men ser vi på det sikkerhetsmessige aspektet, er det også gode grunner for å forby piggfrie vinterdekk på sommeren, sier Benny og legger til:

– De har blant annet en mye mykere gummiblanding enn sommerdekkene, noe som gir mye lengre bremsestrekning og dårligere egenskaper i sving. Min holdning til dette er enkel: Vinterdekk på vinteren, sommerdekk på sommeren! Og de aller fleste steder i landet vårt, er det på tide på skifte nå, sier Benny.

Nytt superdekk er egentlig forbudt i Norge

Gode dekkskift-råd: Se mer i videoen under: