Vant sitt fjerde Amstel Gold Race

Philippe Gilbert (34) sikret sin fjerde Amstel Gold Race-triumf da han spurtet til seier i søndagens vårklassiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag gikk den 52. utgaven av vårklassikeren Amstel Gold Race av stabelen.

Rytterne skulle få bryne seg på hele 264 kilometer fra Maastricht til Valkenburg langs de nederlandske veiene.

Blant favorittene var kjente navn som Michael Matthews, Sonny Colbrelli og Greg Van Avermaet. Odd Christian Eiking var eneste nordmann på startstreken.

FDJ-rytteren fra Askøy syklet sitt andre Amstel Gold Race i karrieren. I fjor måtte 22-åringen bryte.

Satt ut av spill
Et brudd på tolv mann kom seg tidlig av gårde, og hadde på et tidspunkt over fem minutter ned til hovedfeltet. BMC jobbet imidlertid hardt i fronten av feltet, og etter 50 kilometer måtte utbryterne gi opp.

Dermed lå det an til hard kamp om posisjonene. Feltet ble strekt ut, og flere grupper prøvde seg i de harde motbakkene.

Fjorårets vinner, Enrico Gasparotto, fikk ikke være med å kjempe om seieren. Italieneren falt stygt i en massevelt, og ble sittende igjen i veikanten mens han holdt seg til skulderen. Også Roman Kreuziger gikk ned i velten.

Quick-Steps Philippe Gilbert og en sterk gruppe hadde en luke på 30 sekund ved to mil igjen. Van Avermaet jaget i en gruppe bak, mens hovedfeltet lå over minuttet bak.

Taktisk oppløp
Gilbert & co. bare økte tiden til gruppen bak. Med bare få kilometer igjen gjorde belgieren og polske Michal Kwiatkowski et forsøk på å stikke fra, og lyktes.

Team Sky-syklist Kwiatkowski vant Milano-Sanremo i mars, mens Gilbert seiret i Flandern Rundt for to uker siden.

Det ble en ren spurtduell mellom de to kanonene. Et taktisk oppløp endte med at polske Kwiatkowski måtte starte spurten først, og Gilbert viste muskler da han kom bakfra og passerte konkurrenten helt på slutten.

Like etter målstreken rettet 34-åringen opp fire fingre for å signalisere sin fjerde seier i Amstel Gold Race. Han vant både i 2010, 2011 og 2014.

– Han overrasket meg litt i spurten, men i motvinden var det ingen grunn til å få panikk. Jeg så at jeg kom nærmere og nærmere, og til slutt var det helt perfekt for meg, sa Gilbert.

Den belgiske sykkelveteranen ble samtidig den tredje rytteren i historien som vinner Flandern Rundt og Amstelrittet samme sesong. Tidligere har Eddy Merckx (1975) og Jan Raas (1979) klart bragden.

Kwiatkowski på sin side vant Amstel Gold Race i 2015. Sveitsiske Michael Albasini tok tredjeplassen, mens norske Odd Christian Eiking måtte bryte også i år.