DREPT: Karina Vetrano og Vanessa Marcotte er to av de tre kvinnene som ble drept på joggetur i fjor sommer. 
DREPT: Karina Vetrano og Vanessa Marcotte er to av de tre kvinnene som ble drept på joggetur i fjor sommer. 

joggeRdrapene som rystet usa:

Årvåken politimann og DNA-
funn førte til pågripelser

Tre unge kvinner ble drept på joggetur. Nå mener politiet at de har tatt to av drapsmennene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av ni dager sommeren 2016 ble tre unge kvinner brutalt drept mens de var på joggetur. Drapene, som alle skjedde nordøst i USA, fikk massiv omtale i både amerikanske og utenlandske medier.

De åpenbare likhetene mellom drapene fikk frykten til å spre seg blant unge kvinner. Pressen spekulerte i at en seriemorder kunne stå bak, og politiet kunne heller ikke utelukke en sammenheng.

Nå – nesten ni måneder etter det første drapet ble begått – er to menn tatt for ugjerningene. Men én av drapsgåtene står fortsatt uløst. Nylig ble dusøren oppjustert, i håp om at politiet skal klare å ta den skyldige.

Skutt fire ganger

Den 30. juli la sykepleieren Alexandra Brueger ut på sin faste løpetur i den lille byen Rose Township i den amerikanske delstaten Michigan. Klokken var bare 14, og runden var 16 kilometer lang.

SKUTT: Alexandra Brueger (31) ble skutt i ryggen da hun var ute på løpetur. Foto: Facebook 
SKUTT: Alexandra Brueger (31) ble skutt i ryggen da hun var ute på løpetur. Foto: Facebook 

Kvinnen, som var 31 år gammel, bodde hos foreldrene. Hun arbeidet med en mastergrad, i tillegg til sykepleier-jobben. Drømmen hennes var å bli forfatter, ifølge den lokale tv-stasjonen Fox 2 Detroit.

Men Alexandra Brueger kom aldri hjem etter joggeturen. I stedet ble hun funnet skutt foran et hus i småbyen. Det var huseieren som fant henne og varslet nødetatene. Naboene kjempet for å holde henne i live, men uten å lykkes.

Brueger hadde blitt skutt hele fire ganger, og deretter blitt etterlatt for å dø.

Dette var det første drapet i Rose Township på hele 20 år, skrev mediene den gang.

Uløst drapsgåte

Etter drapet ba politiet om tips, og gikk ut med en beskrivelse av en bil som ble observert i området da 31-åringen ble drept.

Politiet sa også at Alexandra Brueger sannsynligvis kjente drapsmannen. Etter dette ble en mistenkt pågrepet, men han ble senere løslatt, ifølge lokale medier.

Det er blitt utlovet en dusør for informasjon som fører til at den mystiske drapsgåten blir løst. Denne dusøren ble i februar økt til 12.500 dollar, det vil si 107.000 norske kroner, ifølge blant annet nyhetsbyrået AP.

– Personen som er ansvarlig er kapabel til å gjøre dette igjen mot en annen familie, sa faren Franz Brueger under pressekonferansen i februar.

Nesten ni måneder etter det brutale drapet er ingen pågrepet.

Voldtatt og kvalt
Den 2. august
la bloggeren Karina Vetrano ut på joggetur i Spring Creek Park i Queens i New York. Hun pleide å løpe sammen med faren, men denne dagen hadde han vondt i ryggen og kunne ikke være med. Men han advarte henne mot en spesifikk del av ruten.

KVALT: Karina Vetrano (30) ble voldtatt og kvalt da hun var ute på joggetur. Foto: Instagram
KVALT: Karina Vetrano (30) ble voldtatt og kvalt da hun var ute på joggetur. Foto: Instagram

Noen timer senere ble 30-åringen funnet drept på stien som hun ble advart mot. Det var faren og politiet som fant henne.

Vatrano ble funnet med ansiktet ned mot bakken, klærne hennes var opprevet, og hun hadde gresstuster i hendene, rapporterte CBS New York.

Krimteknikernes umiddelbare konklusjon var at noen hadde voldtatt og kvalt henne.

– Denne kvinnen ga seg ikke uten en voldsom kamp. Hun var ganske forslått, noe som tilsier at det har vært en kraftig slåsskamp, sa hovedetterforsker Robert Boyce til New York Post.

Fikk DNA-treff

Etter drapet på Karina Vetrano stod politiet uten mistenkte, og det ble utlovet en dusør. På en pressekonferanse henvendte moren Cathy Vetrano seg direkte til gjerningspersonen:

– Jeg lover deg, dette skal følge deg resten av livet, var hennes klare beskjed.

Funn av genetisk materiale under neglene, på nakken og på mobiltelefonen til 30-åringen førte imidlertid til at etterforskerne skaffet seg en DNA-profil som trolig tilhører drapsmannen. Politiet foretok søk i flere databaser, men uten å få treff, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Dermed stod de fortsatt uten mistenkte. Men i februar ble det gjort et stort gjennombrudd:

Det skjedde etter at politiet hadde gjort en nærmere undersøkelse av flere nødanrop som hadde kommet inn til alarmsentralen. Et av anropene omtalte en mistenkelig person i nærheten stedet hvor Vetrano ble drept, og 20 år gamle Chanel Lewis ble hentet inn til avhør.

Under avhøret ble det tatt en DNA-prøve fra Lewis, og denne matchet med DNA-funnene som ble gjort tidligere i drapsetterforskningen.

– Karina hjalp oss med å identifisere denne personen, sa Bryce, ifølge nyhetsbyrået.

Denne måneden ble Chanel Lewis tiltalt for å ha drept og voldtatt Karina Vetrano, skriver AP.

BEGRAVELSEN: Den 6. august ble Karina Vetrano gravlagt. Sønderknuste familiemedlemmer bar kisten. Foto: Steven Sunshine/Newsday/AP)
BEGRAVELSEN: Den 6. august ble Karina Vetrano gravlagt. Sønderknuste familiemedlemmer bar kisten. Foto: Steven Sunshine/Newsday/AP)

Naken og delvis forbrent
Den 7. august
la Google-ansatte Vanessa Marcotte ut på en joggetur ved lunsjtider. 27-åringen bodde i New York, men var på besøk hos foreldrene i Princeton i delstaten Massachusetts.

KVALT: Kroppen til 27 år gamle Vanessa Marcotte ble funnet delvis utbrent. Foto: Worcester County District Attorney's Office  
KVALT: Kroppen til 27 år gamle Vanessa Marcotte ble funnet delvis utbrent. Foto: Worcester County District Attorney's Office  

Noen timer senere ble hun funnet i et skogholt rundt 800 meter fra huset til familien. Hun var naken, og kroppen var delvis forbrent, skriver The New York Times.

Politiet konkluderte med at hun hadde blitt voldtatt og kvalt. Det var tydelig at Marcotte hadde forsøkte å kjempe mot den som angrep henne.

Dette var det første drapet i småbyen på hele tre tiår.

Førte til pågripelse

I begynnelsen hadde politiet få konkrete spor som ledet mot Vanessa Marcottes drapsmann. Men saken fikk stor oppmerksomhet i USA, noe som medførte at det ble mottatt hundrevis av tips.

Familien snakket ut til offentligheten for første gang i desember, ifølge AP. Da fortalte familien at de hadde opprettet en stiftelse i datterens navn, og de ba samtidig om hjelp til å løse drapsgåten.

I februar skrev nyhetsbyrået at politiet gjennom funn på kroppen til 27-åringen hadde skaffet seg DNA-profilen til det som sannsynligvis er drapsmannen. De gjorde et søk i nasjonale databaser, men heller ikke i denne saken fikk de treff.

ETTERFORSKER: Politimannskaper undersøker skogholtet der Vanessa Macrcotte ble funnet. Foto: David L. Ryan/The Boston Globe
ETTERFORSKER: Politimannskaper undersøker skogholtet der Vanessa Macrcotte ble funnet. Foto: David L. Ryan/The Boston Globe

Det skulle gå flere måneder før politiet pågrep en mistenkt. Så sent som lørdag denne uken innkalte statsadvokaten til en pressekonferanse:

– God ettermiddag. Vi har han, var meldingen fra statsadvokat i Worcester County, Joseph D. Early Jr.

Etterforskerne hadde nemlig fått et DNA-treff, takket være en årvåken politimann i delstatspolitiet.

Han hadde observert en mørk SUV, som passet beskrivelsen av en bil som politiet fikk tips om at var observert i Princeton da Marcotte ble drept. I tillegg hadde sjåføren et utseende som passet beskrivelsen som etterforskerne hadde laget basert på DNA-profilen. Politimannen hadde ikke noen notatblokk, men skrev ned bilnummeret i håndflaten sin.

Ved hjelp av bilnummeret fant han navnet og adressen til eieren, 31 år gamle Angelo Colon-Ortiz. Politimannen klarte å få han til å frivillig avgi en DNA-prøve, og denne førte til treff.

Angelo Colon-Ortiz er nå siktet i saken.

– Det er også en annen person som jeg vil takke i denne saken, og det er Vanessa Marcotte. Det var gjennom hennes innbitte kamp og forsøk at vi klarte å skaffe DNAet til drapsmannen, sa statsadvokaten, ifølge The Boston Globe.

BEGRAVELSESFØLGE: Mange mennesker var til stede da Vanessa Marcotte ble gravlagt i august. Foto: John Love/The Sentinel & Enterprise
BEGRAVELSESFØLGE: Mange mennesker var til stede da Vanessa Marcotte ble gravlagt i august. Foto: John Love/The Sentinel & Enterprise