DEMONSTRASJONER: Politiet legger en demonstrant i bakken ved Berkley i California lørdag.
DEMONSTRASJONER: Politiet legger en demonstrant i bakken ved Berkley i California lørdag. Foto: Stephem Lam / Reuters

Mange pågrepet under Trump-demonstrasjoner

Flere tusen demonstranter i amerikanske byer ba president Donald Trump legge fram selvangivelsen. I California er over 20 personer pågrepet etter sammenstøt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med plakater med påskrifter som «Hva er det han gjemmer?» og «Ekte menn betaler skatten sin» møtte flere tusen demonstranter opp i Washington lørdag.

Demonstrasjonen i Washington var en av flere hundre over hele USA. Markeringene holdes samme dag som amerikanerne skal levere sine skattemeldinger, og demonstrasjonen har fått navnet «skattemarsjen».

Sammenstøt

I Berkeley i delstaten California ble protesten voldelig da demonstranter og støttespillere av Trump barket sammen i flere slåsskamper gjennom dagen. Minst 21 personer ble pågrepet. To personer ble skadd, den ene av tåregass og den andre pepperspray.

Trump-tilhengere hadde kunngjort at de skulle ha en «patriot-dag» i Martin Luther King jr.-parken i sentrum av byen lørdag formiddag. Den ble møtt av en motdemonstrasjon, og opprørspoliti satte opp gjerder for å skille de to gruppene, men det gikk ikke lang tid før folk gikk til angrep på hverandre med slag og spark.

Da politiet fikk sperregjerdene på plass igjen, begynte demonstranter å rope til hverandre.

– Du kan dra tilbake til 60-tallet, ropte en Trump-støttespiller.

– Du kan dra tilbake til 1400-tallet, ropte en demonstrant tilbake.

– Skattepenger på ferie

Også folkevalgte demokrater deltok i protestene, blant dem kongresskvinnen Maxine Waters fra California. Hun kom med en tydelig beskjed til presidenten.

– Donald Trump, du vet virkelig hvordan bruke våre skattepenger på dine ukentlige turer til Mar-a-Lago, sa Waters.

Også i Palm Beach i Florida, hvor presidenten oppholder seg på feriestedet Mar-a-Lago, hadde flere hundre demonstranter møtt opp for å oppfordre presidenten til å legge fram selvangivelsen.

Under revisjon

Markeringene lørdag er organisert av flere venstreorienterte grupper, og målet er å skape oppmerksomhet om hvorfor presidenten så langt ikke har lagt fram selvangivelsen sin, skriver Reuters.

I januar i år sa Trumps rådgiver Kellyanne Conway at presidenten ikke legger fram selvangivelsen fordi det ikke interesserer velgerne. Trump har tidligere uttalt at han ikke kunne legge fram selvangivelsen, ettersom han er under revisjon.

Det amerikanske skattevesenet IRS har sagt at Trump kan legge fram selvangivelsen selv om han er under revisjon.

(©NTB)