RETURNERER: De originale Tamagotchi-lekene kommer tilbake, i hvert fall i Japan. Foto: Bandai
RETURNERER: De originale Tamagotchi-lekene kommer tilbake, i hvert fall i Japan. Foto: Bandai

Sjekk hvilken duppeditt fra 90-tallet som gjør supercomeback

Hvis du var barn på 90-tallet, er sjansen stor for at du var eier av en Tamagotchi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dingser som minner oss om da ringetonene var monotone og skjermene monokrome er definitivt i vinden. Hvis du har klikket på denne saken, har du nok allerede fått med deg at den gamle Nokia-klassikeren 3310 er på vei tilbake.

Nå viser det seg at nok en gammel kjenning skal gjøre comeback. Heller ikke denne gangen er det snakk om høyteknologi.

Det er bare å holde seg fast:

Denne saken handler selvfølgelig om leketøyet Tamagotchi, kanskje best kjent under samlebetegnelsen «datadyr» her på berget.

En rekke medier skriver nemlig at den japanske leketøysprodusenten Bandai har relansert den første utgaven av Tamagotchi, dog med en liten vri.

I gammel drakt

Kort fortalt er en Tamagotch et virtuelt kjæledyr som lever på en liten LCD-skjerm på en nøkkelring, som er formet som et egg.

Amerikanske Mashable skriver at japanerne er trofaste mot leketøyets første design, og comebacket innebærer at datadyret blir relansert i sine seks originale fargekombinasjoner.

Men det er en liten hake. De nye Tamagotchiene er bare halvparten så store som sine forfedre fra 90-tallet. Foreløpig er de kun å finne i japanske butikker.

Dette ser imidlertid ikke ut å legge noen demper på nostalgifesten. Flere japanere har allerede sikret seg et eksemplar, og noen har allerede delt bilder av sine nye kjæledegger.

Som teknologinettstedet The Verge-påpeker, har de populære skapningene aldri forsvunnet helt fra jordens overflate. I 2013 lanserte Bandai en oppdatert versjon, nemlig Tamagotchi Friends, og i fjor var Tamagotchi visstnok et hot motetilbehør. I tillegg finnes det også en applikasjon til blant annet smartklokken Apple Watch.

SPILL: Tamagothiene er i løpet av årene lansert en rekke forskjellige utgaver. Her tester en entusiast modellen Tamagotchi Plus i 2004. Foto: AP Photo/Katsumi Kasahara
SPILL: Tamagothiene er i løpet av årene lansert en rekke forskjellige utgaver. Her tester en entusiast modellen Tamagotchi Plus i 2004. Foto: AP Photo/Katsumi Kasahara

Derfor er det kanskje en overdrivelse å kalle dette for et supercomeback, men vi klarer ikke helt å skjule vår begeistring. Så gjenstår det å se om relanseringen er nok til å bringe 90-tallsfenomenet tilbake til gamle høyder.

Populære

De første Tamagotchiene ble lansert i Japan i 1996, og fant veien til Europa i 1997. Relanseringen markerer derfor dingsenes 20-årsjubileum.

Navnet Tamagotchi kommer fra det japanske ordet for egg, «tamago», og det engelske ordet «watch».

Da man aktiverte en Tamagotchi, dukket et egg opp på skjermen. Egget ble klekket, og ble til et lite dyr. Hvis du var i målgruppen på slutten av 90-tallet, er sjansen stor for at du var eier av en slik skapning.

Datadyr ble etterhvert et ganske vanlig innslag i klasserom ulike steder i Norge. Men de måtte ha mat til alle døgnets tider, og var derfor ikke lærernes favoritt.

Tamagothiene måtte være med på både fotballtrening og bilferier med familien. Hvis datadyrene ikke fikk oppfylt sine behov, kunne de i verste fall dø.

Lekene ble så populære at det ble laget alt fra videospill til animasjonsfilm om dyrene. Her hjemme fikk 90-tallsgruppen Daze suksess med låta «Together Forever», som inneholder en rekke Tamagotchi-referanser: