Viser frem våpen under storslått militærparade:

Nord-Korea: – Vi går til krig om de angriper

Nord-Korea og USA rasler med sablene. Samtidig starter Nord-Korea en stor militær parade for å markere 105-årsdagen til landets grunnlegger lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi går til krig om de velger å angripe, sa Nord-Koreas viseutenriksminister, Han Song-Ryol, fredag.

Med det gjør han det klart at USAs eventuelle respons på en prøvesprengning blir avgjørende.

USAs marine har stasjonert to jagere som kan skyte Tomahawk-missiler inn i regionen.

I tillegg har landet bombefly i Guam som kan angripe Nord-Korea, og for en ukes tid siden kunngjorde Pentagon at hangarskipet USS Carl Vinson er sendt til området.

Lørdag morgen startet Nord-Korea en større militær parade for å markere 105-årsdagen til landets grunnlegger, Kim Il-Sung. Dagen blir i landet omtalt som «Solens dag». Nord-Korea har som tradisjon å bruke slike anledninger til å vise militær styrke.

Under paraden viste Nord-Korea for første gang fram ballistiske missiler som kan skytes opp fra ubåter.

Bilder på statlig fjernsyn viser Pukkuksong-2-missiler liggende klare på lastebiler før paraden som overværes av landets leder Kim Jong-un, flankert av generaler og politiske ledere i landets hovedstad Pyongyang.

Se video fra paraden i toppen av saken!

Svar på våpenprogram

Det hvite hus har tidligere opplyst at de vurderer militære skritt for å svare på Nord-Koreas våpenprogram. De har blant annet varslet at de vil gå til angrep dersom landet gjennomfører en prøvesprenging av atomvåpen.

Samtidig gjør viseutenriksminister Song-Ryol det helt klart at landet gjennomfører en atomtest akkurat når det passer dem. I samme omgang har de varslet at et «stort og viktig» arrangement er nært forestående. Det har vært spekulert i om det her er snakk om markeringen av 105-årsdagen til landets grunnlegger Kim Il-sung lørdag.

Nord-Korea opplyste i en uttalelse fredag at de er klare til å angripe amerikanske militærbaser i Sør-Korea, samt det såkalte «Blue house», som er den offisielle residensen til Sør-Koreas leder.

De har varslet at de er klare til å angripe disse målene i løpet av minutter.

– Vil bruke diplomatiet

Men mens det rasles med sablene i regionen og stemningen er svært spent, er det en kilde ved det Hvite hus som opplyser at det ikke stemmer at amerikanerne umiddelbart vil bruke militære virkemidler dersom Nord-Korea gjennomfører en atomprøvesprengning.

Det skriver New York Times lørdag.

– Svaret på en atomprøvesprengning vil være å ty til diplomatiet. Det vil være snakk om økonomisk press og å utplassere flere militære resurser i regionen, sier kilden til avisen.

– Idiotisk

– Amerikanerne er idiotiske om de tenker de kan behandle oss slik de behandlet Irak og Libya, og Syria, som ikke svarte på angrepet umiddelbart etter at de ble angrepet, uttaler en talsperson for det Nord-Koreanske militæret.

Viseutenriksminister Song-Ryol har også uttalt at den amerikanernes politikk er blitt mer aggressiv etter at Donald Trump tok over som president.

En kinesisk talsmann sa til nyhetsbyrået AFP fredag at det ser ut til å bryte ut krig i regionen når som helst.

Han uttalte også at dersom USA angriper Nord-Korea, må de ta konsekvensene av dette. Det er dermed uklart hvordan Kina vil stille seg til en eventuell konflikt.

Leder Konstantin Kosatsjov i det russiske føderasjonsrådets utenrikskomité sier ifølge AP at USA utgjør en større trussel mot verdensfreden enn Nord-Korea.

– Hele verden er redd og lurer på om landet vil slå til igjen, sier han.

Kosatsjov mener det er lite vits i å håpe på at Trump-administrasjonen lytter til advarslene fra Russland og Kina om å ikke ty til militære virkemidler.

Putins talsmann Dmitrij Peskov sier at Kreml følger utviklingen med stor uro.