TUNG HVERDAG: Selv om Evy Mette Henriksen ble bedre etter operasjonen, har hun fortsatt mye vondt. Her er hun sammen med yngstesønnen Zirekk Johann (6). Foto: Privat.  
TUNG HVERDAG: Selv om Evy Mette Henriksen ble bedre etter operasjonen, har hun fortsatt mye vondt. Her er hun sammen med yngstesønnen Zirekk Johann (6). Foto: Privat.  

Seksbarnsmoren Evy Mette (48) måtte reise til Iran for å få nakkeoperasjon

Da trafikkskadde Evy Mette ikke fikk hjelp i Norge, tok faren opp lån på huset. Sammen dro de til Teheran for operasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har de siste dagene fortalt historien om Hanne Stahl (30) som må samle inn penger for å ta nakkeoperasjon i Barcelona.

Etter dette har mange lesere tatt kontakt for å fortelle sine historier. Blant dem er den 48 år gamle alenemoren Evy Mette Henriksen fra Kvænangen i Troms.

Hun ble påkjørt av en varevogn bare 7 år gammel da hun var ute på sparken sin.

Skadene var alvorlige, og helt siden ulykken har hun slitt med alvorlige smerter i hode og nakke. Da hun som femtenåring var i mopedulykke, ble smertene enda sterkere.

Men Evy Mette opplevde å bli sendt fra lege til lege, og følte at hun ble mistrodd. Flere leger mente at plagene satt i Evy Mettes hode, og at det ikke feilte henne noe fysisk.

Trodde hun skulle dø

I 2007 var hun på ny var uheldig og ble påkjørt av en annen bil mens hun sto parkert. I ulykken fikk hun leddbåndskader i nakken, og situasjonen virkelig ulevelig.

Hun har ikke fått erstatning etter noen av ulykkene.

Fra fastlegen fikk hun høre at hun hadde psykiske problemer og ble foret med nervetabletter og sterke smertestillende. Å få operasjon var utelukket.

– Jeg trodde virkelig jeg skulle dø, og fryktet at barna mine måtte klare seg uten meg.

På dette tidspunktet klarte hun ikke lenger å gå, og fikk tilbud om elektrisk rullestol. For å kunne komme seg på toalettet, måtte huset bygges om. Evy Mette fikk avslag på søknaden om bistand til dette, og var i en vanskelig økonomisk situasjon.

Via sykehuset i Tromsø endte Evy Mette hos en lege i Oslo, som hadde lang erfaring med nakkepasienter. Denne legen, som nå er pensjonist, så at hun hadde skader. Av syv nakkevirvler hadde seks skader.

Oslo-legen samarbeidet med en iransk lege som arbeidet og bodde i Tyskland. Evy Mette fikk kontakt med denne legen, og det ble besluttet at hun skulle opereres av han.

– Men da jeg tok kontakt var han tilbake i Iran. Så det ble besluttet at jeg skulle reise dit, til klinikken i Teheran.

Hun sier at det var en rar følelse å reise helt til Iran for å ta operasjonen.

– Men jeg hadde ikke noe valg om jeg skulle overleve. Det var spesielt å fylle ut skjemaene med ansvarsfraskrivelse, men etter at jeg hadde signert dem, fikk jeg faktisk en indre ro. Det fikk bare gå som det gikk.

Fikk hjelp av faren

Evy Mettes far tok opp lån og ordnet visum og billetter. Alt i i orden veldig fort, og han ble med som hennes ledsager.

Pappa Arvid Henriksen (72) forteller til TV 2 at det var spesielt å måtte reise til Teheran for at datteren skulle få hjelp.

– Jeg er skikkelig skuffet over Norge, sier den nå pensjonerte anleggsingeniøren. Han tok opp lån på huset på over 250.000 for å dekke reise og operasjon.

Faren Arvid er Evy Mettes nærmeste støttespiller. Foto: Privat.  
Faren Arvid er Evy Mettes nærmeste støttespiller. Foto: Privat.  

– Hun var så fortvilet og hadde så enorme smerter at vi faktisk ikke hadde noe valg. Jeg var nødt til å holde hodet hennes hele veien fra Oslo til Teheran, fordi hun hadde så vondt.

Han forteller at de ble så godt ivaretatt og at servicen var fantastisk. De ble kjent med en svensk jente som skulle ta samme operasjon. Men i motsetning til Evy Mette, fikk hun dekket kostnadene av det svenske helsevesenet.

Selve operasjonen fant sted etter noen dager i Iran. På venteværelset satt en meget nervøs pappa.

– Jeg hadde hjertet i halsen hele tiden, og har aldri bedt så mye før. Det var helt forferdelig.

Og operasjonen ble dramatisk. To av nakkevirvlene, som styrer bein og hjerne, var kraftig vridd. Legene måtte plukke fra hverandre nervetrådene, og hun fikk satt inn åtte titanskruer i hodet. Kirurgen festet skuer i fire av nakkevirvlene hennes. Så kunne de ikke operere mer.

– Jeg hadde så alvorlige skader i nakken at de var nødt til å stanse operasjonen halvveis. Da fikk faren min beskjed om at det var stor sannsynlighet for at jeg ville ende opp lam eller få hjerneskade, forteller Evy Mette.

En ny datter

Men det gikk heldigvis ikke så ille som fryktet. Såret grodde fint, og hun kom seg opp av rullestolen, og kan leve et mer aktivt liv. Smertenivået gikk noe ned, men fortsatt sliter hun hver eneste dag.

Likevel er ikke faren i tvil om at det var verdt det.

– Hun kunne ikke ha det slik som det var før Iran-reisen. Jeg fikk en ny datter gjennom operasjonen. Likevel har hun fortsatt forferdelige smerter, og det er vondt å se.

Evy Mette ble ufør i 2010, og sliter økonomisk med å forsørge seg og barna. De største har flyttet hjemmifra, men hun har en seks år gammel gutt, og to barn på videregående.

Pappa Arvid har søkt om omsorgslønn for å ta hånd om datteren, men har fått avslag.

 Evy Mette har gått med synlige skruer i nakken helt siden 2008, men for en måned siden ble de dekket av hud ved hjelp av en svensk kirurg. 
 Evy Mette har gått med synlige skruer i nakken helt siden 2008, men for en måned siden ble de dekket av hud ved hjelp av en svensk kirurg. 

Evy Mette har søkt to ganger om å få dekket operasjonen i Iran, men fått avslag begge gangene. Håpet var at kirurgen skal få fullføre resten av operasjonen han begynte på i 2008. Men hun har ikke råd til å betale selv.

Etter Iran-operasjonen har hun gått med skruer stikkende ut av nakken. Nå hun fått hjelp med å gjøre dem mindre synlig.

– Jeg var ved sykehuset i Tromsø i mars, og en svensk kirurg polstret rett og slett bakhodet mitt med fett fra baken, forteller hun.

Målet er at det skal bli mindre smerter. Legene frykter også at skruene etterhvert skal løsne, det har skjedd med en av dem.

– Med polstringen som er gjort nå, stoppes det til en viss grad. Jeg håper etterhvert også å slippe å kjenne skruene når jeg ligger eller når jeg sitter med noe lent mot hodet, sier Evy Mette.