Hangarskipet USS Carl Vinson er sendt til området. Dette bildet ble tatt da det krysset Sørkinahavet tidligere i uken.
Hangarskipet USS Carl Vinson er sendt til området. Dette bildet ble tatt da det krysset Sørkinahavet tidligere i uken. Foto: MC3 MATT BROWN/US NAVY/NTB scanpix

Nord-Koreas hær advarer: – Nådeløs respons på amerikansk provokasjon

Russisk toppolitiker mener USA er en større trussel mot verdensfreden enn Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA vurderer militære muligheter for å svare på Nord-Koreas våpenprogram, sier en utenriksrådgiver i Det hvite hus.

På samme tid gjør Nord-Koreas viseutenriksminister det klart at landet gjennomfører en atomtest når det passer dem.

Kommentarene fra rådgiveren kommer etter at Trump fortalte journalister at «problemet» Nord-Korea vil bli tatt hånd om.

En kinesisk talsmann sier til nyhetsbyrået AFP at en konflikt ser ut til å være i ferd med å bryte ut når som helst.

Fredag ettermiddag varsler den nordkoreanske hæren en «nådeløs respons» på enhver amerikansk provokasjon, melder AFP.

Leder Konstantin Kosatsjov i det russiske føderasjonsrådets utenrikskomité sier ifølge AP at USA utgjør en større trussel mot verdensfreden enn Nord-Korea.

– Hele verden er redd og lurer på om landet vil slå til igjen, sier han.

Kosatsjov mener det er lite vits i å håpe på at Trump-administrasjonen lytter til advarslene fra Russland og Kina om å ikke ty til militære virkemidler.

Putins talsmann Dmitrij Peskov sier at Kreml følger utviklingen med stor uro.

– Skapt en farlig situasjon

USAs marine har stasjonert to jagere som kan skyte Tomahawk-missiler inn i regionen. I tillegg har landet bombefly i Guam som kan angripe Nord-Korea, og for en ukes tid siden kunngjorde Pentagon at hangarskipet USS Carl Vinson er sendt til området.

Demonstranter protesterer utenfor USAs ambassade i Seoul mot at hangarskipet USS Carl Vinson og en flotilje deployeres ved Koreahalvøya.
Demonstranter protesterer utenfor USAs ambassade i Seoul mot at hangarskipet USS Carl Vinson og en flotilje deployeres ved Koreahalvøya. Foto: Ahn Young-joon/P/NTB scanpix

– Vi vil gå til krig hvis de ønsker det, sier Nord-Koreas viseutenriksminister Han Song-ryol, som mener at USA er blitt mer aggressivt under Trump, skriver New York Times.

Japans nasjonale sikkerhetsråd skal ha diskutert evakuering av rundt 57.000 statsborgere fra Sør-Korea. Statsminister Shinzo Abe uttrykte torsdag uro over at Nord-Korea kan slå til med raketter lastet med nervegassen sarin.

Nord-Korea har møtt Trump-administrasjonens avgjørelse om å sende en flotilje til regionen med anklager om krigshissing.

– Dette har skapt en farlig situasjon der en termonukleær krig kan bryte ut når som helst, heter det i en uttalelse fra det nordkoreanske utenriksdepartementets institutt for fred og nedrustning.

Nordkoreanske myndigheter har varslet at et «stort og viktig» arrangement er nært forestående. Det er ukjent om det er knyttet til 105-årsdagen til landets grunnlegger Kim Il-sung lørdag.

Flyselskapet Air China innstiller fra og med mandag alle flygninger mellom Beijing og Pyongyang, melder kinesiske medier. Den statlige fjernsynskanalen CCTV oppgir ingen informasjon om hvor lenge flygningene skal være suspendert.