ETTERTRAKTET VARE: Det er stort sug etter Calbee-chips blant japanere. Foto: Calbee/Facebook
ETTERTRAKTET VARE: Det er stort sug etter Calbee-chips blant japanere. Foto: Calbee/Facebook

Potetkrise gir elleville chips-priser i Japan

Snacksprodusenten Calbees potetchips med pizzasmak selges nå for seks ganger vanlig pris.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag annonserte Calbee at de stanser salget av 18 typer potetgull i Japan. Årsaken er elendig potetavling i Hokkaido, hvor store deler av råvarene kommer fra.

Meldingen sendte potetgullprisen rett til værs, melder nyhetsbyrået Bloomberg. Chips med pizzasmak selges fredag for 1250 yen på et auksjonsnettsted. Vanligvis koster en pose 200 yen.

1250 yen tilsvarer nesten 100 kroner. For en hundrelapp får du tre store poser potetgull i Norge.

Tyfon-trøbbel

Potetavlingen på Hokkaido ble hardt rammet av tyfoner i fjor. Calbee, som har 73 prosent av potetchipsmarkedet i Japan, sier de gjør alt de kan for å få opp produksjonen igjen.

Ifølge Japan Today har selskapet vært nødt til å importere poteter fra USA. Calbee opplyser imidlertid at svært mange amerikanske poteter har for drlig kvalitet og ikke kan dekke etterspørselen. Selskapet har også henvendt seg til potetbønder på øya Kyushu med en oppfordring om å høste avlingen tidligere enn normalt.

Tomme hyller

Også konkurrenten Koikeya melder at de de midlertidig må stanse produksjonen av sju typer potetchips.

Potetchips er viktig i det japanske samfunnet, og bilder av tomme potetgullhyller på supermarkeder trender nå på Twitter. Potetmangelen kan også ramme hurtigmatkjeder og restauranter.