KRITISK TIL NORGE: Forfatteren Mark Greaney overtok Tom Clancy-serien om Jack Ryan, og harselerer med salget av ubåtbasen Olavsvern i boken «Commander in Chief».
KRITISK TIL NORGE: Forfatteren Mark Greaney overtok Tom Clancy-serien om Jack Ryan, og harselerer med salget av ubåtbasen Olavsvern i boken «Commander in Chief». Foto: Facebook

Norsk salg av ubåtbase latterliggjøres i amerikansk bestselger-roman

– Jeg lo godt da jeg fikk høre at basen nevnes i en Tom Clancy-thriller, sier Tromsø-investor.

TV 2 har ved flere anledninger omtalt historien om Stoltenberg-regjeringens salg av den topphemmelige marinebasen Olavsvern.

– Det er positivt at andre, utenfor Forsvaret, kan benytte anlegget til verdiskapende aktivitet, sa daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) da salget ble godkjent av Forsvarsdepartementet i 2013.

Ubåtbasen ble lagt ut for salg på finn.no med en prisantydning på 105 millioner kroner og kjøpt av Tromsø-investor Gunnar Wilhelmsen for 38 milloner kroner.

I 2015 vakte det internasjonal oppsikt at Olavsvern ble brukt som vinterkvarter for russiske forskningsfartøy. I 2016 foreslo en rapport fra Washington-tenketanken Center for Strategic & International Studies (CSIS) at Norge burde gjenåpne Olavsvern, for å møte den økte russiske ubåtaktiviteten. Da hadde fjellanlegget huset 15 fritidsbåter i ubåtdokken, 11 bobiler, fem russebiler, tre campingvogner, seks båter på henger, to tilhengere og tre kjøretøy fra Asfalttjenesten.

Under den kalde krigen var Olavsvern viktig for den norske og allierte ubåtflåten som fulgte den sovjetiske nordflåtens bevegelser i Barentshavet. Beslutningen om å stenge basen ble sterkt kritisert av ledelsen i Sjøforsvaret.

Nå viser det seg at salget av ubåtbasen latterliggjøres i den amerikanske bestselgerromanen «Commander in Chief», som tar for seg Tom Clancy-figuren Jack Ryans kamp mot russisk hegemoni, skriver Harstad Tidende.

Kritisk til Norge

Boken var høyt oppe på bestselgerlisten til New York Times da den ble lansert på paperback i slutten av 2016, og i innbundet versjon i slutten av 2015.

«Med salget ga Norge opp basen for fem millioner dollar, en tredjedel av prisen regjeringen ønsket og en ynkelig én prosent av det NATO brukte på å bygge basen i utgangspunktet. Med kjøpet vant Russland to viktige seiere. Det tok basen ut av Vestens hender, og ga samtidig russerne en strategisk plassert base som de kan bruke slik de vil», skriver Mark Greaney som tok over Jack Ryan-serien etter Tom Clancys død i 2013.

Greaney har på sin Facebook-side ikke lagt skjul på at han er kritisk til Norges defensive holdning til Russland, og mente i 2016 at Russlands økte ubåtaktivitet fikk altfor lite oppmerksomhet.

Investor: – Jeg lo godt

Investoren Wilhelmsen sier til Harstad Tidende at forfatteren ser ut til å ha tatt seg kunstneriske friheter, ettersom han gir inntrykk av at det var russere som kjøpte Olavsvern.

– Jeg lo godt da jeg fikk høre at basen nevnes i en Tom Clancy-thriller, men det stemmer ikke helt det som står der. De to russiske skipene lå hos oss i noen måneder og har ikke vært tilbake siden. Dette var for øvrig skip som har ligget i Tromsø tidligere, men som havnet hos oss etter at vi vant et anbud, sier Wilhelmsen.