TATT: Her ble Rakhmat Akilov (39), som har innrømmet å stå bak utført lastebilangrepet i Stockholm, pågrepet noen timer etter terroren. Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix
TATT: Her ble Rakhmat Akilov (39), som har innrømmet å stå bak utført lastebilangrepet i Stockholm, pågrepet noen timer etter terroren. Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix

Emma og Alex pågrep lastebil-terroristen

Et rutineoppdrag endte i en dramatisk pågripelse av Rakhmat Akilov (39) som er siktet for å da drept fire uskyldige i terrorangrepet i Stockholm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare noen timer etter terroranslaget i den svenske hovedstaden satt patruljeteamet Emma (37) og Alex å ventet på et informasjonsmøte, da et tips kom over politiradioen.

Politiet hadde tidligere etterlyst og gått ut med bilde av 39 år gamle usbekiske Rakhmat Akilov.

En mann med samme signalement som den antatte gjerningsmannen, hadde blitt observert ved en bensinstasjonen Circle K i Märsta, 40 kilometer nord for Stockholm.

Patruljen hadde akkurat begynt på jobb i Täby og satt i kantinen da meldingen kom. De bestemte seg for å reagere på tipset ettersom de ikke var så langt unna.

– Det føltes ut som et rutineoppdrag, selv om jeg hadde i bakhodet at det kunne være terroristen. Men det ble jo bare bestemt å sende én patrulje, og det var oss, sier Emma til den svenske avisen Aftonbladet.

«Denne personen må jeg få lynrask kontroll på»

Emma fikk kontakt med tipseren som fortalte hvordan han hadde fulgt etter en mann som lignet på den etterlyste 39-åringen.

– Tipseren hadde kjørt i sneglefart i en halvtime et stykke bak den mistenksomme mannen. Men da jeg snakket med tipseren, så turte han ikke mer og parkerte bilen sin. Jeg sa at vi var på vei og kom til å kjøre forbi der han hadde parkert for å lete etter den mistenksomme mannen.

Politiet samler bevis etter at den antatte gjerningsmannen ble pågrepet i Mästra. Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix
Politiet samler bevis etter at den antatte gjerningsmannen ble pågrepet i Mästra. Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix

Cirka én kilometer videre oppdaget de en mann på siden av veien.

– Alex kjørte ut på siden av veien og jeg gikk ut mens politibilen fortsatte å rulle. Da mannen snudde seg, så skjønte jeg at vi hadde funnet den antatte gjerningsmannen. Jeg tenkte «denne personen må jeg få lynrask kontroll på» og fikk ham i bakken og i håndjern raskt. Han begynte å rope på et fremmed språk, forteller Emma til avisen.

– Fortjener en medalje

Da Akilov ble kroppsvisitert, visste politibetjentene ingenting om hva de kunne vente seg – om han var bevæpnet eller hadde bombebelte på seg, sier hun.

Heldigvis gikk pågripelsen som den skulle og det tok ikke lang tid før gaten fylte seg med blålys.

– Tipseren som meldte ifra til politiet fortjener en medalje. Jeg er veldig imponert over hvordan han fulgte etter og ringte oss, sier hun.

Hun forteller at det i ettertid føles godt å ha pågrepet usbekeren, som har erkjent terroraksjonen. Men det var først dagen etter pågripelsen at de tok innover seg hva de hadde gjort.

– Vi fortsatte som vanlig på jobb fredag kveld og noen timer senere var vi på et annet oppdrag der vi utførte hjerte- og lungeredning på en kvinne. Det var først på lørdag vi tenkte «hva faen skjedde?».