BOKSTAVELIG TALT ET LIV ETTER DØDEN: 31-åringen er filosof, etikkekspert og forsker. Han skal verken kremeres eller begraves – han skal fryses ned. Foto: Privat     
BOKSTAVELIG TALT ET LIV ETTER DØDEN: 31-åringen er filosof, etikkekspert og forsker. Han skal verken kremeres eller begraves – han skal fryses ned. Foto: Privat     

Norske Ole Martin (31) skal fryses ned når han dør

Forskeren ved Universitetet i Oslo tror på et evig liv, og har gått langt i å sikre seg et nytt liv etter døden.

Ole Martin Moen (31) er forsker ved institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk på Universitetet i Oslo. Han ser på alderdom som en sykdom og forstår ikke hvorfor vi ikke behandler alderdom på samme måte som andre sykdommer som dreper.

– Jeg ser på alderdom som et stort monster som spiser 100.000 liv hver dag. Hvis et ekte monster hadde herjet på jordkloden og spist så mange mennesker hver dag, så hadde vi gjort alt vi kunne for å stoppe det, sier Moen til TV 2.

Han mener folk bør slutte å godta at døden er noe som bare kommer over oss, men heller utnytte muligheten vi har til å utsette døden.

– Døden er jo et gigantisk problem. Den river oss ut av livene våre og bringer med seg mye lidelse. Hvorfor skal vi godta at vi råtner og dør? Å skulle forebygge lidelser og død burde ikke være et radikalt mål.

– Håper du på evig liv?

– Evig liv er jo ekstremt lenge. Men det finnes jo organismer som ikke eldes og som i teorien kan leve evig. I første omgang er det snakk om å bremse aldring, så etterhvert stoppe den. Mitt håp er at vi også skal kunne reversere alderdom, for det viktigste er jo god livskvalitet, ikke bare maksimal livslengde.

Skal fryses ned og vekkes til live

31-åringen ble opptatt av tematikken da han studerte i Oxford i England. Det startet med at han og studiekameratene diskuterte hvordan de trodde verden ville se ut om flere hundre år. Han ble så nysgjerrig at han bestemte seg for å prøve å sikre seg et liv i fremtiden – etter døden.

Derfor inngikk Moen en preserveringsavtale med den amerikanske livsforlengelsesforeningen Alcore. Avtalen går ut på at når han dør, så skal han fryses ned, så kalt kryonikk. Deretter skal han vekkes til live, hvis teknologien gjør det mulig.

– Jeg går rundt med et armbånd med informasjon om at når jeg dør, så skal jeg holdes kald, injiseres med heparin som motvirker koagulering av blodet. Foreningen Alcor skal kontaktes og så sendes jeg til USA.

– Hvis du blir svært gammel og livskvaliteten din er dårlig når du dør, vil du vekkes opp da?

– Ja. Håpet er jo at hvis det finnes teknologi til å vekke meg, så er det kanskje også mulig å reversere alderen min og gi meg et nytt og godt liv.

– Så du har aldri vurdert organdonasjon?

– Jeg var organdonor tidligere, men jeg rev donasjonskortet mitt i stykker, for nå trenger jeg dem selv.

En tusenlapp i måneden

Moen har valgt det dyreste alternativet med å at hele kroppen skal fryses ned. Andre velger en billigere løsning ved å bare fryse ned hodet.

31-åringen har inngått en spesialavtale med et forsikringsselskap for å få råd til medlemskapet i Alcore. Til forsikringsselskapet betaler han 12.000 kroner i året, og det har han gjort i fem år.

Selve Alcore-avtalen koster egentlig i overkant av 1,7 millioner kroner, men for å få råd til det måtte Moen ha betalt over 30.000 kroner i året til han fyller 80 år. Ettersom det er usikkert når han dør, og med fare for at prisen stiger etterhvert, så har han tegnet en egen livsforsikring som går ut på at forsikringsselskapet hans punger ut nærmere fire millioner kroner til den amerikanske foreningen – uansett når han dør.

En slik avtale er det flere medlemmer som har valgt.

Han forteller at familie og venner har blitt komfortable med valget hans etter å ha vendt seg til tanken.

150 personer ligger allerede frosne

Ved årsskiftet var 112 menn og 37 kvinner allerede nedfryst via Alcore, og i februar i år ble en kvinne fra Mexico som døde av nyresvikt nedfryst som nummer 150.

Moen er én av totalt 1122 medlemmer som har betalt for en avtale.

Det første mennesket som ble nedfryst var James H. Bedford i 1967.

– Du kan bli 1000 år

Men det er ikke sikkert at Moen behøver å fryses ned. For hver dag kommer nye medisinske gjennombrudd som kan endre vår biologiske klokke.

Den britiske forskeren Aubrey de Grey mener at det første mennesket som vil bli 1000 år gammel, allerede er født. Han er en av mange forskere som mener kroppen er som en maskin eller en bil – at hvis du bytter ut gamle deler, så vil den fungere som normalt igjen.

De nye medisinske og teknologiske gjennombruddene vil vi kunne bremse alderdom. Sigrid Bratlie, seniorrådgiver i Bioteknologirådet, mener det koker ned til spørsmålet: hvor gamle bør vi bli?

– Hver dag kommer nye medisinske gjennombrudd og måter å forhindre dødsfall på, og mange av metodene vil kunne forlenge vår maksimale levealder. Men det er jo forskjell på å forhindre dødsfall og bremse eller stoppe aldring, sier hun til TV 2 og legger til:

– Basert på hva som allerede er mulig, under utprøving eller hva vi ser potensiale for, så tror jeg ikke det er umulig at min levealder kan bli mellom 150 og 200 år. Men om vi bør, er en annen diskusjon.

– Ingen etiske utfordringer

Moen har doktorgrad i etikk, men ser ingen etiske utfordringer ved å skulle motvirke alderdom.

– Nei, svarer han kontant.

– Det er selvsagt mange store medisinske og politiske utfordringer, men jeg ser ingen etiske. Det burde ikke være kontroversielt å mene at mer liv og mer helse er store goder. Det er jo disse verdiene helsevesenet allerede søker å fremme.

Moen tror det er cirka 50 prosent sjanse for at hans generasjon vil kunne oppleve å bli 1000 år gamle. Han mener uansett det er verdt å betale dyre dommer for de andre 50 prosentene.