IKKE TRÅKK I MØKKA: Bjørnebæsj inneholder ofte mye bær på sommeren og høsten. Foto: Jonas Kindberg / Rovdata
IKKE TRÅKK I MØKKA: Bjørnebæsj inneholder ofte mye bær på sommeren og høsten. Foto: Jonas Kindberg / Rovdata
Analyse

Meld fra til myndighetene hvis du finner dette i påsken

Med mindre du har asfaltpåske, så se ned når du er ute og går! Da gjør du både skoene dine og staten en stor tjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bæsj, spor og observasjoner av store rovdyr er så interessant at Statens naturoppsyn ber deg om å melde fra, enten med en app eller på internett.

23.000 personer er allerede registrert i rapportsystemet Skandobs, men Statens naturoppsyn (SNO) vil ha flere brukere. Det de ønsker er synsobservasjoner av de store rovdyrene, men også spor og andre sportegn som de har etterlatt seg.

– Og finner du en bæsj som du mistenker er fra ulv, jerv, eller brunbjørn, så kan du levere den inn til den lokale rovviltkontakten i SNO for DNA-analyse, skriver Rovdata.

– Mange bruker fridagene i påsken til å oppholde seg i naturen. Det øker sjansene for å se spor etter de store rovdyrene. Vi håper derfor at publikum i påsken vil bidra til overvåkingen av de store rovdyrene. Dette kan man gjøre ved å melde fra om observasjoner via Skandobs eller ved å ringe direkte til SNO. Vi bruker kvalitetssikret informasjon til å kartlegge og overvåke rovdyrbestandene i Norge, sier leder Jonas Kindberg i Rovdata.

18.000 av dem som er registrert med Skandobs-bruker, har lastet ned appen som gjør at man kan melde fra der og da, nesten uansett hvor man er.

Observasjonene er viktige for overvåkingen og bestandstall. I Norge blir observasjoner av ulv, familiegrupper av gaupe og jervehi fulgt opp i felt av SNO. I Sverige, der det er klart flest brukere og observasjoner, utføres feltkontrollene av länsstyrelsene.

TV 2 / NTB