FÅR HARD MEDFART: Politiker Joachim B. Olsen har ingenting til overs for dansker som spiller Lotto. 
FÅR HARD MEDFART: Politiker Joachim B. Olsen har ingenting til overs for dansker som spiller Lotto.  Foto: Wikipedia Commons

Dansk minister: – Lotto er for dumme mennesker

Liberal Alliance-politiker Joachim B. Olsen har satt Danmark på hodet etter at han uttalte at det bare er dumme mennesker som spiller Lotto.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den danske ministeren Joachim B. Olsen (39) mener at det bare er dumme mennesker som spiller Lotto.

Det er i et intervju med danske Børsen (betalingsmur) at Liberal Alliance-politikeren går hardt ut mot Lotto-spillere.

Over 800.000 dansker spiller Lotto hver uke, og mange av disse er nå i harnisk over Olsens utspill.

– Spiller du Lotto, spør Børsen.

– Nei, det er en skatt for dumme mennesker. En ekstra skatt.

I harnisk

På nettet raser danskene, skriver Berlingske Tidende:

«Mannen er ikke riktig klok. Det verste er at det finnes dummere folk – de som har stemt på ham må jo bare være dummere,» skriver en kvinne på Facebook.

«Hva f*** har du med hva jeg bruker på Lotto? Tror du virkelig ikke at danskene vet at sjansen er liten. Ikke alle får feit lønn + pensjon,» skriver en mann på Twitter.

«For en taper! Folk må få gjøre som du vil. Folk som spiller Lotto er absolutt ikke dumme,» skriver en kvinne på Twitter.

– Herr og fru Danmark vet det

Center for Ludomani, som jobber mot spillavhengighet, raser også mot uttalelsen.

– Dette er å stemple den danske befolkningen som dumme. Herr og fru Danmark vet godt at sjansen for å vinne Lotto er liten. Jeg synes ikke at folk er dumme. Jeg synes tvertimot at det er en dum uttalelse å komme med, sier klinikkens leder Michael Bay til Berlingske Tidende.

Størstedelen av Lotto er eid av den danske staten. Dette betyr at overskuddet fra Lotto-spillingen går til blant annet veldedighet og kulturarrangementer.

I fjor gikk Lotto-overskuddet på 1,1 milliarder danske kroner til nettopp dette.

30 prosent av overskuddet fra Lotto og andre lotterier fra Dansk Lotteri Spil går til sportsforeninger.

Joachim B. Olsen nøt trolig godt av akkurat dette på 2000-tallet, da han var kjent som friidrettsutøver som konkurrerte i kulestøt. Han vant en rekke medaljer i internasjonale mesterskap.

Lykkelige vinnere

Den danske forfatteren Ole Stephensen har skrevet bok om Lotto-vinnere.

Han går også ut mot politikeren.

– De menneskene jeg møtte da jeg lagde boka, var ikke dumme. Faktisk var holdningen deres at de ikke regnet med å vinne så mye penger, men så plutselig opplevde de noe fint, sier Stephensen.

Vil ikke utdype

Overfor Berlingske Tidende (BT) sier Olsen, som nå jobber som Liberal Alliances arbeids-, helse- og boligpolitiske talsmann, at han ikke ønsker å utdype Lotto-kritikken.

– Her er min kommentar: BT har tydeligvis for mange journalister ansatt når de ikke har noe viktigere å beskjeftige seg med, sier han til nettstedet.