bombardert med tilbud om alternativ behandling da han fikk Kreft:

Krever at helseministeren rydder opp blant alternative behandlere

Nå krever tidligere Høyre-politiker Bengt Eidem at helseminister Bent Høie (H) regulerer alternativbransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er nesten 12 år siden Bengt Eidem (39) fikk sjokkbeskjeden om at han hadde fått akutt blodkreft.

– Jeg gikk fra å være relativt frisk til å bli dødssjuk nesten over natta. Legene ga med 0-5 prosent sjanse for å overleve, forteller han til TV 2.

Fordi han var en profilert Høyre-politiker og jobbet som politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet, ble det raskt oppmerksomhet rundt at han var syk.

Da begynte tilbudene å komme.

– Det var mye rart som kom på både telefon og mail. Blant annet forslag om en juice. Den juicen kostet 500 kroner literen, og mange trengte veldig mange liter for å bli frisk. Det var tilbud om ulike sopper som skulle hjelpe og tilbud om healing, sier han.

Utnytter sårbare mennesker

Det er ulovlig å markedsføre med at man gjennom alternativ behandling kan kurere alvorlige sykdommer som kreft. Men det er ingen krav til hvem som kan kalle seg alternativ behandler og du trenger verken erfaring eller medisinskfaglig bakgrunn for å åpne en klinikk og tilby diverse tjenester.

Eidem mener alternativindustrien må reguleres bedre, og kommer med en klar oppfordring til tidligere partifelle Bent Høie:

– Du gjør en kjempejobb som helseminister. Nå håper jeg du kan bruke litt av din gjennomføringskraft sånn at den industrien får dårligere rammevilkår for å spre falske forhåpninger og dyre produkter og tjenester som dessverre ikke har noen effekt.

Men Høie vil ikke regulere.

– Nei, faren med å regulere mer enn det som skjer i dag er at da gir vi bransjen en legitimitet gjennom på en måte et forsterket godkjenningsstempel fra helsemyndighetenes side på ting som ikke har dokumentert effekt. Derfor mener jeg vi ikke burde gjøre det, sier Høie.

Gjør alt for å bli friske

I flere reportasjer har TV 2 satt søkelys på alternativ behandling etter at TV 2-programmet Helsekontrollen tok med en frisk 10 år gammel jente til tre alternative behandlere. Der fikk hun blant annet vite at hun hadde både hjernestress, matintoleranse og parasitter.

Eidem kjente flere som ble lurt til å tro på behandlingene i desperasjon etter å bli frisk.

– Vi er jo villig til å gjøre og prøve alt for å kunne overleve og for å kunne bli friske. Dessverre er det ingen av dem som lever i dag, sier han.