– Det har nesten vært sånn at man ikke gidder å stille det beste laget mot Rosenborg

Men nå ber Sarpsborg 08-treneren alle om å «klore, bite og slåss».

Tanumstrand (TV 2): Med full pott på de første tre serierundene har Sarpsborg 08 eksplodert ut av startblokkene i årets eliteserie.

For trener Geir Bakke har det meste gått på skinner - bortsett fra én uheldig episode i etterkant av borteseieren mot AaFK sist torsdag.

– Da jeg kom hjem natt til fredag fikk jeg så innmari vondt i magen. Jeg måtte opp og strekke på meg, uten at det ble noe bedre. På morgenkvisten dro jeg på legevakta, og fikk beskjed om å dra videre til sykehus. Der ble det påvist blindtarmbetennelse. Den måtte ut, men det gikk veldig bra, sier Bakke når TV 2 Sporten møter ham på feriehuset på Tanumstrand like over svenskegrensa.

Får flashback til Bodø/Glimt
Sarpsborg-treneren rister på hodet over vår avgjørelse om å dra dit på reportasjetur.

– Selv om vi har kommet godt i gang, ser jeg ikke på oss som noe topplag. Selv om dere tar reisen helt til Tanumstrand etter bare tre serierunder.

– Du synes det er i overkant?

– Jeg synes det er voldsomt. Jeg får flashback fra i fjor, da det var en heidundrende interesse rundt Åsmund Bjørkan og Bodø/Glimt. Det var «hurramegrundt» etter at de hadde hatt en god start på sesongen. Men vi ser hvor de er nå. Vi tar ikke av når det går bra, og vi legger oss ikke ned og dør om vi får ei slagside og taper noen fotballkamper.

– Du er ikke redd for at det skal gå med deg som med Bjørkan og Glimt?

– Nei, det er jeg ikke. Jeg føler at vi har en veldig solid stall og lag vi kan mønstre hver eneste helg. Vi sikter på øvre halvdel, og da kan alt skje. Sånn er norsk fotball, sier Bakke med et smil.

Oppfordringen: Gå i strupen på RBK
Det er nærmest opplest og vedtatt at Rosenborg er for suverene til at noen kan utfordre om ligagullet denne sesongen. Geir Bakke innser at akkurat det blir tøft, men han har i hvert fall et sterkt ønske om at eliteserieklubbene går sammen om å gjøre det så vanskelig som mulig for dem.

Slik at det i hvert fall ikke blir noen transportetappe mot det tredje seriegullet på rad.

– For norsk fotballs skyld har hver enkelt klubb som skal møte Rosenborg et ansvar. I det siste har det nesten vært sånn at man ikke gidder å stille det beste laget sitt mot RBK i en tøff kampperiode, og heller venter på neste kamp, og så sparer man kanskje noen av de viktigste spillerne. Da får heller ikke Rosenborg den beste sparringen. Så vi må ut der og klå dem hver eneste gang, sier Bakke.

Og mener at det også er i Rosenborgs interesse.

– For å få Rosenborg bedre, så de kan komme seg ut i Europa, så må vi være påskrudd. Hvis alle makser seg mot dem, så kan det hende at det blir plukket såpass mange poeng fra dem at det blir litt tettere og mer spenning i innspurten.

– Så dette er en oppfordring til andre klubber i eliteserien?

- Ja! Vi må inn der og bite, klore og slåss. Så får Mike Jensen være så sur han bare vil for at det går litt hardt for seg. Han er Norges beste midtbanespiller, men vi får bare klinke til det vi kan, med armer og bein når vi møter Rosenborg. Alle mann alle, sier Bakke.

Inspirert av Liverpool
I fjor ble Sarpsborg 08 nummer seks, etter å ha totalrenovert spillerstallen og startet sesongen med to poeng på fire kamper og null scoringer.

I år er det altså ni poeng på tre kamper og ni mål. Og med tanke på Bakkes påstand om at alt er mulig, er spørsmålet nesten uunngåelig:

– Kan Sarpsborg 08 ta «en Leicester»?

– Ja. Det kan vi. Men igjen: Vi kommer lengst ved å være ydmyke. Hadde jeg stått her etter 28 serierunder kunne jeg vært litt høy og mørk, men jeg er fortsatt liten og rund. Så vi venter litt, sier han og ler.

Det er likevel et annet Premier League-lag enn fjorårets sensasjonelle mester som er inspirasjonen til østfoldingene.

Sarpsborg 08 har lyktes til fulle med sitt aggressive og høye press så langt i sesongen.

– Har dere hentet inspirasjon fra noen?

– Vi har sett på Liverpool og (Jürgen) Klopp, hvordan de til enhver tid forsøker å stresse ballfører. De klyver fram i banen og er ekstremt angrepsvillig når sjansen byr seg. Da kommer de med masse folk. Men det er den gjenvinningsbiten som trigger meg, sier Bakke.

I den forbindelse har faktisk TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre vært en nøkkelperson.

– Både jeg og Tom Freddy (Aune, assistenttrener) har snakket mye med Petter. Han er ute og ser kamper og han har vært på feltet, sett dem i aktivitet og snakket med dem. Litt inspirasjon herfra og derfra, men vi var først og fremst enige om at vi ville sette spillet vårt høyere i banen. Inspirasjonen kommer litt fra de som kom tett innpå Liverpool og så hvordan de gjorde det. Han (Petter Myhre) formidlet det videre til oss, og vi tente på ideen.

– Så vår egen Petter Myhre har medvirket?

– Hehe, ja, det er korte kommandolinjer her. Det er TV 2, det er Tanumstrand, vi er tett på hverandre. Det er et lite fotballand, smiler Bakke.

Forberedt på noen smeller
Han er forberedt på at Sarpsborg 08 kommer til å gå på noen skikkelige smeller i løpet av sesongen, for stilen de så smått innførte i vinter krever både topptrente kropper og skjerpede hoder.

– Vi var bunnsolide i noen kamper i fjor, og holdt nullen i 12-13 kamper. Derfor følte vi tiden var moden for å komme oss høyere i banen, stå høyere, klare å vinne ballen høyere, og også klare å spille høyere i banen mot etablert forsvar og bli der. Det har vi klart i en del treningskamper i vinter, og så har vi klart det delvis i inngangen på sesongen i år.

– Hvor krevende er det?

– Det er veldig krevende. Det kreves masse løping, og at du er utrolig påskrudd hele tida, både som individ og lag. Hver lagdel må fungere, for du blir innmari fort straffet hvis du bommer med den måten å spille på. Det er en utfordring vi har vært villig til å ta, og spillerne er godt trente, så de orker det. Det har litt med hva motstanderen har å by på også. Vi møtte Lillestrøm i en treningskamp hvor vi tapte 0-4, hvor vi bommet. Så vi kommer til å gå på noen smeller, det er helt sikkert. Men samtidig kommer vi til å begeistre mer enn vi har gjort de siste par årene. For nå er det mer tut og kjør.

– Orker dere gjennom en hel sesong?

– Det er det som er vanskelig. Hvis man kommer i en tyngre periode, hvor ting ikke sitter. Skal man da korrigere, bli feige og ligge bakpå, eller skal man fortsette å ture på? Men det får vi ta når den tida kommer.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen tippet Sarpsborg 08 på fjerdeplass før sesongen - og det han har sett så langt tyder på at han kanskje gjorde en feil - ved ikke å plassere dem høyere opp...

– De jobber knallhardt, de løper mer enn alle lag de har møtt så langt. Sarpsborg 08 spiller med en enorm intensitet, og når de har et så velfungerende kollektiv kommer enkeltspillerne fram. Sigurd Rosted i det bakerste leddet, Kristoffer Zachariassen og Anders Trondsen på midten, og ikke minst Patrick Mortensen og Jonas Lindberg på topp. Det er et ekstremt spennende lag, og en voldsom bredde i stallen, sier han.