Front National-leder Marine Le Pen har vært favoritt til å kjempe om presidentvervet i valgets andre runde i flere år. Nå bare dager før første omgang av valget kjemper hun med tre andre om to plasser i den avgjørende runden. Nå kjører hun innvandringskortet for det det er verd.  (AP Photo/Michael Probst)
Front National-leder Marine Le Pen har vært favoritt til å kjempe om presidentvervet i valgets andre runde i flere år. Nå bare dager før første omgang av valget kjemper hun med tre andre om to plasser i den avgjørende runden. Nå kjører hun innvandringskortet for det det er verd.  (AP Photo/Michael Probst) Foto: Michael Probst

Kvinnen som ikke ser noen fordeler ved innvandring

Demonstrantene roper fascist Le Pen. Opprørspoliti med hjelmer og køller beskytter valgmøtet til Front National-leder Marine Le Pen. Hun tilbringer deler av påsken i huset sitt sør i Frankrike, men hvor «brun» er hun?  Jeg snakker ikke om ansiktsfargen etter påskeferien, men hennes politiske program og budskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Perpignan, Frankrike: Le Pen har brukt årevis på å gjøre sitt politiske prosjekt mer spiselig for velgerne. Hun har forsøkt å distansere seg fra farens jødehat og homofobi. Det ultimate grepet var å ekskludere faren Jean-Marie Le Pen fra partiet, som han grunnla i 1972. Et parti hvor de første medlemmene blant annet var nazister som aldri tok avstand fra krigens grusomheter. Far Le Pen kunne med rette tidvis kalles en halv-fascistisk klovn ute i det brungrumsete høyre-ekstreme miljøet.

Ser ingen fordeler ved innvandring

Fra talerstolen i Kongresspalasset i den sørvest-franske byen Perpignan dundrer Marine Le Pen mot innvandring, innvandrere og muslimer. Mot parallellsamfunn, burkini og religiøse hodeplagg.Tidligere har hun nesten alltid skilt mellom islam og fundamentalistisk islam. Nå skjærer hun oftere alle muslimer over en kam. Og de fleste av de1500 tilhørerne i salen jubler.

Le Pen har i over to år vært favoritt til å kvalifisere seg til den andre valgomgangen i det franske presidentvalget. De siste ukene har det blitt trangere mellom plassene på meningsmålingene. Nå kjemper fire presidentkandidater om to finaleplasser. Da hardner retorikken til, og nyansene blir borte. Le Pen kalles ofte en høyrepopulist. Det høres nesten litt ufarlig ut, for populist er jo en som taler folkets sak mot eliten. Men hva mener hun egentlig?

Hun vil stoppe innvandringen, men likevel tillate 10 000 innvandrere hvert år. Hvilket er mindre enn de som i dag får familiegjenforening innenfor de internasjonale avtalene Frankrike er forpliktet av. Le Pen vil kontrollere grensene, men sier hun ikke vil stenge dem helt. Det mest ytterliggående forslaget hennes er "nasjonal prioritering". Det vil si at en rekke velferdsgoder, sosialytelser, jobber og i noen tilfeller skolegang, bare skal gis til franskmenn. Marine Le Pen ser ingen fordeler ved innvandring og et flerkulturelt samfunn. Snarere er multikulturismen problemet i dagens Frankrike. Begrunnelsen hun bruker er at Frankrike må sørge for sine sju millioner arbeidsledige og nesten 10 millioner fattige først. Frankrike for franskmenn, er hennes politiske prosjekt.

Ekstremister i staben

Marine Le Pen vokter seg vel for å gå over streken retorisk, selv om mener at Frankrike ikke skal be om unnskyldning for jødedeportasjonene. De skjedde da Frankrike var okkupert. Hun viser til at landsfader Charles de Gaulle og sosialistpresident Francois Mitterrand mente det samme som hun gjør. Men flere presidenter i nyere tid har bedt om unnskyldning for Frankrikes rolle.

Hun har adoptert retorikken til identitær-bevegelsen, som kan sammenlignes med alt-right-bevegelsen i USA. En bevegelse som blant annet mener hvite europeere må utvikle seg innenfor sin egen folkegruppe og ha fordeler framfor andre raser. Hun har sine Steve Bannon´er i den nære staben. Noen av dem med tette forbindelser til nynazister. Hun er aldri dømt for rasisme, som hennes far er.

Hun kan komme til den avgjørende valgomgangen. Det er ikke sannsynlig at hun blir president i Frankrike i 2017, men det kan ikke utelukkes. Marine Le Pen vil i så fall bli den mest innvandringsfiendtlige presidenten i et vest-europeisk land. Brexit og Trump vil framstå som krusninger i forhold til Fru President Le Pen.

(Sammen med Alf Ole Ask ga Elin Sørsdahl ut boka "Marine Le Pen og høyrepopulismen i Europa i mars 2017)