Påske betyr at svært mange av oss pakker bilen og drar på tur. Det fører dessverre også til en ulykkestopp. 
Påske betyr at svært mange av oss pakker bilen og drar på tur. Det fører dessverre også til en ulykkestopp.  Foto: Scanpix

Dette bør du lese før du drar på påsketur

Gjetter du hva som er den store bulkedagen?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Påskeutfarten skaper hvert år en rekke skumle situasjoner i trafikken.

Antall ulykker øker også kraftig, når veldig mange skal avgårde på tur samtidig.

– Du er ikke den eneste som skal på påskeferie. Kjør ekstra forsiktig på onsdag, sier fagsjef motor Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

Påsketrafikken fordeler seg oftest godt utover i uken, men onsdag, som er halv arbeidsdag, skiller seg ut. Statistikk fra tidligere år viser at dette er den største ulykkesdagen i påsken.

Fredag er unntaket

I fjor registrerte forsikringsbransjen 784 små og store ulykker i trafikken denne dagen, med 13 personskader.

Påsken sett under ett krasjet vi i gjennomsnitt 688 ganger om dagen i fjor, og 68 førere- og passasjerer ble skadet i påsketrafikken.

Fredag ettermiddag er tradisjonelt en ulykkesdag i trafikken, men langfredag er et unntak. Tradisjonelt sett er det lite trafikk og færre ulykker på helligdagene i påsken.

Tall fra Finans Norges trafikkskadestatistikk (TRAST) viser 6.883 materielle skader i trafikken i løpet av påsken 2016. Av disse var det 1.771 ulykker med bare en bil involvert, 306 møteulykker og 105 ulykker i forbindelse med forbikjøring.

Se hvordan han tryllet bort bulken

Takler ikke å sitte i kø

– Forbikjørings-uykker kan være de aller skumleste, samtidig som de i svært mange fleste tilfeller også er helt unødvendige. Her handler det om sjåfører som har det altfor travelt og som kjører med små marginer, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Han mener påskeutfart kan få fram det verste i mange sjåfører:

– Det er nok noen som rett og slett ikke takler å sitte i kø. I stedet for å lene seg tilbake og godta at det tar den tiden det tar, legger de seg til en svært aggressiv kjørestil, og hakker seg framover i køen med forbikjøringer. Heldigvis er dette noe politiet har spesielt fokus på å luke ut ved utfartene. Disse sjåførene skaper farlige situasjoner, i mange tilfeller bidrar de også til at køen flyter dårligere, det blir enda mer rykk og napp ved denne kjøringen, sier Benny.

Dette er gull verdt når du kjører i kø

Bilen oppfører seg annerledes

Bileksperten mener også at mange undervurderer betydningen av at bilen gjerne er tungt lastet når man drar på påsketur.

– Det er noe som påvirker kjøreegenskapene, ofte mer enn man tror. Bilen oppfører seg rett og slett annerledes. Den blir tregere, den krenger gjerne mer i svingene, og bremselengden øker også. Alt dette gjør det ekstra viktig å kjøre defensivt og ha gode marginer. Kanskje kommer du en halvtime senere fram til hytta, men det er langt bedre enn å ta store sjanser som gjør at du kanskje ikke kommer fram i det hele tatt, sier Benny.

Viktig å pakke riktig

Måten du pakker bilen på er også viktig:

– Du vil ikke risikere at bagasjen kommer flygende og skader deg eller passasjerene ved en kollisjon. Må du bråbremse i 50 km/t, vil en 20-kilos sekk komme flygende som et prosjektil på 1,25 tonn. Pakk det tyngste nederst og inn mot seteryggen, og sikre løs last, sier Ytre-Hauge i Frende Forsikring, i en pressemelding.

Forsikringsselskapet erfarer at uoppmerksomhet i trafikken er årsak til mange av bilulykkene.

– Når du kjører bil, skal du kjøre bil, ikke holde på med telefon, radio og navigasjon, aviser eller barbering mens du kjører. Vi har sett mye rart, sier Ytre-Hauge.

Topp 3: Her er uvanene vi legger oss til bak rattet

Lange køer kan få fram det verste i mange bilister. Men du sparer veldig lite på å ta hasardiøse forbikjøringer. 
Lange køer kan få fram det verste i mange bilister. Men du sparer veldig lite på å ta hasardiøse forbikjøringer.  Foto: Scanpix

UP: Dette kan koste deg førerkortet

SJEKKLISTE FØR PÅSKETUREN

– Sjekk at du har lys som virker - foran og bak og for både nærlys og fjernlys.

– Sjekk også at bremselys, parklys, blinklys og skiltlys virker.

– Lysene må også være riktig innstilt. Dette kan du sjekke på verksted, bensinstasjoner eller hos NAF.

– Lyktene må være rene og uten sprekker.

– Bruk lys riktig. Da får du god sikt, blir synlig i trafikken og unngår å blende andre trafikanter.

– Sørg for å ha god sikt. Vindusviskerblader bør skiftes minst en gang i året, og da fortrinnsvis før vintersesongen. Dårlige viskerblad kan lede til trafikkfarlige situasjoner, spesielt i mørke og motlys.

– Lufttrykket i dekkene skal sjekkes når de er kalde. Du bør ha 10 % mer luft i vinterdekk enn i sommerdekk.

– Fullastet bil krever mer luft i dekkene. Tenk på dette når du klargjør feriebilen.

– Det kan være lurt å kontrollere lufttrykket til reservehjulet. Da er du sikret at det vil være i brukbar stand hvis du skulle trenge det.

– Bruk av mobiltelefon når bilen er i bevegelse, er kun lovlig ved bruk av håndfriutstyr og en fastmontert mobiltelefon.

– Det anbefales uansett ikke å snakke i telefonen når kjøreforholdene er vanskelige eller trafikken er uoversiktlig.

– Aldri skriv eller les SMS mens du kjører.

– Kjør inntil siden og stopp hvis du skal bytte CD, DVD eller ønsker å lete opp en radiokanal. Mange alvorlige personulykker har utspring i uoppmerksomhet knyttet til bilstereo.