Trafikklæreren mistet godkjenningen sin i august i fjor, men tok tydeligvis ikke det så tungt. Resultatet ble at Statens vegvesen aksjonerte mot en trafikkskole nylig. Det ga lite oppløftende resultater. Foto: Scanpix. 
Trafikklæreren mistet godkjenningen sin i august i fjor, men tok tydeligvis ikke det så tungt. Resultatet ble at Statens vegvesen aksjonerte mot en trafikkskole nylig. Det ga lite oppløftende resultater. Foto: Scanpix. 

Trafikklærer mistet godkjenningen – lot seg ikke stoppe av det

Både elever og sensorer klaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere tips om ulovlig trafikkopplæring førte til at Statens vegvesen, politiet og Skatteetaten aksjonerte mot en trafikkskole på Østlandet i mars.

– Vi gjennomførte aksjonen på to steder samtidig og det ble tatt beslag i store mengder materiell som vi og de andre etatene vil bruke noe tid på å analysere, forteller Rune Granum som er fagleder i tilsynsseksjonen i Statens vegvesen Region øst.

En rekke klager

Bakgrunnen for aksjonen er at en trafikklærer skal ha drevet ulovlig opplæring i flere måneder.

– Denne læreren mistet godkjenningen sin i ett år fra og med 1. august i fjor. Da hadde våre tilsyn avslørt store mangler ved hans undervisningsopplegg ved flere anledninger. Vi opplevde at advarslene vi ga ikke ble tatt på alvor og gikk da til det skrittet å tilbakekalle godkjenningen for ett år, sier Granum, i en pressemelding.

Trafikklæreren skal heller ikke ha brydd seg veldig mye om denne reaksjonen. Statens vegvesen mottok en rekke klager på vedkommende etter at godkjenningen ble inndratt. Klagene kom både fra elever og fra sensorer ved trafikkstasjonene.

Vogntoget røykla hele trafikkstasjonen

Flere mistenkelige forhold

– Elevene klaget over flere forhold rundt opplæringen og sensorene meldte om svært svake prestasjoner til førerprøve for mange av elevene som har gått ved trafikkskolen den aktuelle læreren står som eier av. Det er svært bekymringsfullt at en trafikklærer som skal lære opp andre til å forholde seg til regler og bestemmelser, ikke følger regelverket selv, sier Granum.

Han legger til at politiet også har blitt informert om trafikklæreren, noe som har resultert i at de har anmeldt vedkommende for ulovlig trafikkopplæring etter kontroller langs vegen.

Den aktuelle læreren hadde sterke bånd til de to stedene det ble aksjonert mot. Undersøkelser i forkant av aksjonen avdekket flere mistenkelige forhold.

Her ble det stopp. Både "lærer" og "elev" hadde promille

Har ikke lenger godkjenning

– Vi så blant annet at inntektene til virksomheten ikke sto i forhold til den mengden opplæring som er rapportert inn til våre registre. Derfor tok vi initiativ til en aksjon sammen med politi og Skatt øst, sier Granum.

Tilsynsseksjonens hovedoppgaver er å ivareta trafikksikkerheten, hindre svindel og sørge for at konkurransevilkårene er så like som mulig trafikkskolene imellom.

– De som ikke tar lover og regler alvorlig utgjør først og fremst en fare for trafikksikkerheten. I tillegg ødelegger de for alle seriøse aktører og de medvirker til at våre sensorer får svært svake kandidater til oppkjøringstimene. Dette er ikke god ressursbruk verken for kandidatene eller Statens vegvesen. I verste fall kan det føre til at bilførere som ikke skulle hatt førerkort blir sluppet løs på vegene våre, sier Granum.

Trafikkskolen vedkommende eier har for øvrig heller ikke godkjenning lenger.

Kappkjørte i 200 km/t under øvelseskjøring – mens moren pratet i mobilen