En 22 år gammel mann fra Jæren mistet førerkortet på grunn av råkjøring for andre gang.

Klarte ikke stanse

Søndag kjørte han forbi politiets laserkontroll i 190 kilometer i timen.

– Bilen kom så fort at patruljen ikke klarte å stoppe ham, og klarte heller ikke se hele kjennetegnet på bilen, sier operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt Kjetil Føyen til TV 2.

Politiet klarte gjennom etterforskning å spore opp bilen og bileieren, og oppsøkte ham i egen bolig.

– 22-åringen erkjente forholdet på stedet. Patruljen som snakket med ham fikk vel inntrykk av at det ikke var første gang han hadde kjørt så fort, sier Føyen.

Vedkommende bilfører mistet førerkortet også i 2015. Politijuristen må vurdere bruksforbud og beslag av bil inntil en rettkjennelse kommer.

– Uvanlig og svært alvorlig

Veistrekningen villmannskjøringen skjedde på er en fylkesvei på Jæren. Det er 80-sone uten gullinje og ruglete asfalt.

– Vi ser selvsagt alvorlig på dette, og det trenger ikke stor oppfinnsomhet for å skjønne hvor farlig dette er for ham selv og andre, sier Føyen.

– Dette er en uvanlig og svært alvorlig sak, sier han.

Laserapparet til politiet viste 196 kilometer i timen. Men man får tre prosent fradrag, slik at 22-åringen anmeldes for å ha kjørt til 190 kilometer i timen.

Det var også en passasjer i bilen .

– Hvis passasjeren oppmuntrer til slik kjøring, kan han eller hun bli anmeldt for medvirkning, presiserer politioverbetjent Terje Oksnes i UP Vest til TV 2.

Mange førerkortbeslag

Han er sjokkert over hendelsen, og oppgitt over flere andre episoder de siste dagene.

Lenger nord i fylket ble en 18-åring tatt i 117 kilometer i timen i 50-sone natt til lørdag.

– Det virker som noen ungdommer har stor vilje til å søke stor risiko ved kjøringen sin. Det er forbundet med utrolig stor fare å kjøre i slike hastigheter. Man får ingenting med seg om informasjon om det som skjer rundt veien. Man får det man kaller et tunnelsyn, og har kun oppmerksomheten på veien rett foran seg, sier Oksnes.

Livsfarlig

– Et sekunds uoppmerksomhet, en liten feilvurdering, eller ujevnhet i veien så kan dette ende i en fatal ulykke, sier Oksnes til TV 2.

Og på fredag ble hele 166 bilførere tatt i råkjøring ulike steder i Vest politidistrikt. 17 førere mistet førerkortet til tross for at UP hadde varslet laserkontroller under påskeutfarten.

– Her må folk skjerpe seg. Og det er menn som må skjerpe seg. Min oppfordring er å la mor kjøre til påskefjellet, eller så må far kjøre slik mor ville gjort.

– De skal bare rekke sin egen fritid. Det er ikke mye å sette livet på spill for, sier han.