Dette er mannen som er siktet for terroren i Stockholm fredag 7. april. 
Dette er mannen som er siktet for terroren i Stockholm fredag 7. april. 

Rakhmat Akilov (39) siktet for Stockholm-terroren

Den antatte gjerningsmannen som kjørte terror-lastebilen er identifisert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg oppdatereringer i TV 2s livesenter

39 år gamle Rakhmat Akilov fra Uzbekistan er mannen som er pågrepet og siktet for terrorangrepet i Stockholm 7. april.

Forklart seg om motiv

Ifølge Expressen har han tilstått ugjerningen i avhør. Anonyme kilder sier til avisen at Akilov har sagt at han er fornøyd med det han har gjort.

Mannen har ifølge Aftonbladets kilder sagt at han «bomber Sverige fordi de bomber hans land», at han er muslim, at han tilhører ekstremistgruppen IS, og at de ga ham ordre om å gjennomføre angrepet på Drottninggatan.

Forsvarer Johan Eriksson sier til Expressen at han ikke kan kommentere hvordan klienten stiller seg til mistankene mot ham.

Fire personer ble drept, og 15 skadet da terroristen kjørte en lastebil i høy hastighet gjennom Drottningsgatan.

– Flyktet på tog og buss

Akilov ble identifisert av politiet samme kveld. Overvåkningsbilder bekreftet at han var i nærheten av åstedet, og observante vitner ga politiet uvurderlig informasjon.

Akilov skal ifølge Expressen ha sprunget fra åstedet til metrostasjonen på Vasagatan. Derfra sprang han til perrongen til flytoget til Arlanda. Han skal ha etterlatt seg blodspor helt til flyplassen.

Fra Arlanda tok den antatte gjerningsmannen seg videre til bydelen Märsta med buss. Han gikk inn på en butikk der personer meldte fra til politiet om en person som oppførte seg merkelig.

Akilov skal ha hatt kontakt med radikale islamistiske miljøer på internett.
Akilov skal ha hatt kontakt med radikale islamistiske miljøer på internett.

Akilov ble pågrepet etter kort tid, og ifølge svenske medier skal han ha fortalt politiet at det var han som sto bak angrepet.

Aftonbladet skriver at 39-åringen hadde synlige skader da han ble pågrepet natt til lørdag, og at skadene oppsto under en brann i førerhuset like etter at lastebilen kjørte inn i kjøpesenteret Åhléns. Brannen skal ha blitt forårsaket av en hjemmelaget bombe bestående av gassflasker, en kjemikalie, spikre og skruer.

Var etterlyst for ulovlig opphold i Sverige

Den siktede søkte om oppholdstillatelse i Sverige i 2014, men søknaden ble avslått og han fikk i desember i fjor fire ukers tidsfrist på å reise frivillig.

39-åringen skal ikke ha forlatt landet og ble begjært utvist og etterlyst 24. februar fordi han ikke befant seg på sin oppgitte adresse.

Politiet sier at mistanken mot mannen er ytterligere styrket gjennom etterforskningen, men at de fortsetter arbeidet med uforminsket styrke.

Politiet bekreftet på en pressekonferanse søndag at den siktede 39-åringen har vist sympatier for terrorgruppen IS på Facebook.

– Svensk politi og sikkerhetstjeneste har i lengre tid hatt 39-åringen på sin radar. Det er et individ som har vært interessant på grunn av IS-hyllester, sier en kilde i etterretningstjenesten til Expressen.

Svenske medier har tidligere skrevet at usbekeren er Facebook-venn med flere medlemmer av en svensk islamistisk gruppe. Politiet gjennomgår derfor store mengder digital informasjon.

Fikk sparken

39 åringen skal ha arbeidet i byggebransjen, og har selv fortalt at han kunne jobbe med sprengstoff. Før jul begynte han å forsømme jobben, og fikk sparken etter han blant annet sovnet på jobb.

– Vi jobbet med aspest, og det er ikke et miljø du vil sovne i, sier en tidligere kollega til Expressen.

Hans tidligere sjef forteller til avisen at Akilov fjernet seg mer og mer fra arbeidet. Når en tidligere kollega tok kontakt med ham for å spørre hvordan det gikk, fikk han til svar: «Jeg hare røyker og sover».