Den 39 år gamle usbekeren Rakhmat Akilov kapret en lastebil og meide ned mennesker i en gågate i Stockholm.
Den 39 år gamle usbekeren Rakhmat Akilov kapret en lastebil og meide ned mennesker i en gågate i Stockholm. Foto: ODD ANDERSEN/AFP/NTB scanpix

Påfallende mange terrorister i Europa kommer fra dette landet

39-åringen som er siktet for terror i Stockholm er i likhet med terroristene i St. Petersburg og Istanbul usbekere. I Norge har flere usbekiske islamister fått opphold, fordi de blir forfulgt i hjemlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det siste året har det vært påfallende mange usbekere bak terrorhandlinger. Det kan være en tilfeldig opphopning, men det er påfallende mange, sier sosialantropolog Erika Fatland, som er ekspert på Usbekistan og forfatter av boken «Sovjetistan».

Hun viser til de siste terroraksjonene, som har rystet verden:

  • Eksplosjonen på T-banestasjonen i St. Petersburg i Russland, som kostet 14 mennesker livet. En 22-åring fra den usbekiske minoriteten i Kirgisistan er utpekt som terrorist. Han skal ha blitt rekruttert til IS som arbeidsinnvandrer i Russland.
  • Skytingen på nattklubben Reina i Istanbul nyttårsaften. En 34 år gammel usbeker, som skal ha blitt opplært i Afghanistan og kjempet med IS i Syria, drepte 39 mennesker.
  • Attentatet på hovedflyplassen Ataturk i Istanbul i Tyrkia i juni 2016. En av de tre terroristene var usbeker.
  • Terroren i Stockholm, der fire personer ble drept, føyer seg til den blodige listen. Gjerningsmannen er en usbekisk asylsøker, som har fått avslag på søknaden og skulle returneres.

LES OGSÅ: Terrormistenkte Akilov erkjenner skyld

Rekrutteres i Afghanistan og Russland

Utbredt fattigdom i ett av verdens mest totalitære regimer er bakgrunnen for radikalisering av muslimer i Usbekistan, mener Erika Fatland.

– Mange usbekere reiser til Russland for å finne arbeid. Det kan være hardt, med dårlige boforhold og dårlig betalte jobber. Russerne er skeptiske til folk fra Sentral-Asia og til muslimer generelt. Usbekere møtes med rasisme og trakassering, og blir lett offer for tsjetsjenere og andre som rekrutterer til Syria, påpeker hun.

Usbekistan tilhørte tidligere Sovjetunionen, og erklærte seg som en selvstendig stat i 1991. Det pågår utstrakt bruk av tortur og fengsling blant annet på bakgrunn av religiøs virksomhet. Regimet slår hardt ned på det de mistenker er ekstremistgrupper.

– Det er en politistat, og regimet er livredd islamisme. Noen reiser over grensa til Afghanistan, søker tilflukt der, og blir enda mer radikalisert, sier Usbekistan-eksperten.

Over 90 prosent av befolkningen er muslimer.

– Regimet har fengslet mange tusen personer, og beskyldt dem for å tilhøre terrororganisasjoner Myndighetene har lykkes i å knuse terrororganisasjonene som fantes i Usbekistan på 90-tallet, men enkelte av disse, som IUM (Islamic Movement of Uzbekistan), lever videre i Afghanistan, Pakistan og nå Syria, sier hun.

Terrorangrepet på T-banen i St. Petersburg skaper ny spenning, mener forfatteren.

– Det er en ny trussel i Russland, som kan øke fremmedfrykt og hat mot muslimer. Det kan i neste omgang gjøre det lettere å rekruttere usbekere til IS.

Fått opphold i Norge

Norge har tatt imot relativt mange politiske flyktninger fra Usbekistan, sier Fatland.

– De aller, aller fleste har flyktet fra fengsel og terror i et av verdens verste diktaturer.

Det er tidligere kjent at flere medlemmer av den usbekiske islamistgruppen Hizb ut-Tahrir har fått opphold i Norge, fordi de risikerte forfølgelse i hjemlandet. Gruppen har eksistert siden 50-tallet, og er forbudt i en rekke land.

– De slo røtter i England, og rekrutterte både kvinner og menn, men ble forbudt av engelske myndigheter. De har hatt liten innflytelse i Norge, sier sier religionsforsker Kari Vogt ved Universitetet i Oslo til TV 2.

– Vil bygge opp et kalifat

Islamistgruppen har en egen skandinavisk avdeling, som ledes fra Danmark.

– Det er innslag av gruppen i Norge, men de har ikke klart å rekruttere medlemmer i den muslimske befolkningen her, sier Vogt.

Hizb ut-Tahrir ønsker i likhet med IS å bygge en islamsk stat, som skal styres etter sharia-lover, men gruppen er ikke tilhenger av vold.

– De er sterkt ideologiske, og vil bygge opp et kalifat, men er blitt utmanøvrert av IS og al-Qaida, som ikke legger skjul på at vold blir brukt som propaganda, sier Vogt.

Etter det TV 2 erfarer anser ikke PST usbekere som en gruppe som utgjør en spesiell trussel i Norge. PST overvåker en rekke enkeltpersoner i et mer sammensatt multietnisk miljø for å hindre terror.

UNE stoppet retur til Usbekistan

Utlendingsnemda innførte midlertidig stopp tvangsretur til Usbekistan 19. desember 2014 , etter at seks tidligere usbekiske asylsøkere skal ha blitt fengslet og utsatt for tortur da de kom tilbake til hjemlandet.

Returstoppen ble opphevet i juni 2015, men personer som har behov for beskyttelse kan fortsatt få oppholdstillatelse i Norge. Det å være medlem av en islamistgruppe kan i seg selv gi grunnlag for asyl.

I fjor ble 11 asylsøkere tvangsreturnert til Usbekistan. Samtidig fikk 24 innvilget asyl. 57 personer fikk innvilget førstgangs oppholdstillatelse, 20 fikk varig opphold og 11 usbekere fikk norsk statsborgerskap, viser statistikk fra UDI.