Minst 43 drept i bombeangrep mot to egyptiske kirker

To bomber har gått av under to ulike gudstjenester i Kairo og Alexandria i Egypt.

Minst 43 mennesker ble drept og over 100 såret i bombeattentat mot to kirker i Egypt palmesøndag.

IS har tatt på seg skylden.

Den første bomben eksploderte i den fullsatte Mar Gerges-kirken i Tanta nord for Egypts hovedstad Kairo, midt under messen palmesøndag.

Egypts helsedepartement opplyser at 27 mennesker er bekreftet døde og at 78 sårede er sendt til sykehus etter eksplosjonen i kirken.

Bilder fra innsiden av kirken viser et gulv dekket av blod og mange livløse og tildekkede mennesker.

Det er uklart om bomben lå skjult i kirken, eller om den ble utløst av en selvmordsbomber.

Selvmordsbomber

Får timer senere slo en selvmordsbomber til utenfor St. Markus-katedralen i Alexandria, der overhodet for den koptiske kirken i Egypt, pave Tawadros II, holdt messe.

En overvåkingsvideo viser at den angivelige selvmordsbomberen forsøkte å gå inn i kirken, men ble avvist ved porten utenfor. Få sekunder senere smeller det. Se videoen øverst i saken. NB: Sterke inntrykk.

Egyptiske myndigheter bekrefter at minst 16 mennesker ble drept og over 40 såret i selvmordsaksjonen i Alexandria.

Den første bomben smalt i Kairo. Foto: Mohamed Abd El Ghany
Den første bomben smalt i Kairo. Foto: Mohamed Abd El Ghany

Søndagens bombe i Tanta er det siste av en rekke angrep rettet mot den kristne minoriteten i landet og kommer få uker før pave Frans skal besøke Egypt.

Paven kondolerer

Paven var raskt ute med å fordømme terroraksjonene og sendte sine kondolanser til sin "bror, pave Tawadros, den koptiske kirke og hele den skjøre, egyptiske nasjonen".

– La oss be for ofrene for angrepene som dessverre fant sted i dag, heter det i en uttalelse fra paven.

Pave Frans ber videre «Gud om å omvende hjertene til dem som sprer terror, vold og død, og også hjertene til dem som produserer våpen og driver våpenhandel».

IS-avlegger

I desember ble 27 mennesker drept og over 30 såret da en selvmordsbomber slo til mot Sankt Markus-katedralen i Kairo.

Antiterrorpoliti i Alexandria, Egypt, REUTERS/Fawzy Abdel Hamied 
Antiterrorpoliti i Alexandria, Egypt, REUTERS/Fawzy Abdel Hamied 

En lokal avlegger av den ytterliggående islamistgruppa IS påtok seg ansvaret for terroraksjonen i desember, og IS tar i en kunngjøring også på seg ansvaret for søndagens to bomber.

– Skvadroner fra Den islamske staten gjennomførte angrepene mot to kirker i Tanta og Alexandria, heter det i kunngjøringen som er formidlet av den ytterliggående islamistgruppas nettsted Amaq.

Utsatt for en rekke angrep

Kristne egyptere, såkalte koptere, utgjør rundt 10 millioner av landets befolkning. De har opplevd at islamske ekstremister har utført en rekke angrep mot landets kirker de siste årene.

Spenningen mellom den kristne minoriteten og den muslimske majoriteten i Egypt har økt siden overhodet for den koptiske kirken, pave Tawadros II, offentlig ga sin støtte til militærkuppet i juni i 2013.

Mary Gerges-kirken i Tanta ble utsatt for et liknende, men mislykket, bombeforsøk senest den 29. mars.

I desember ble 25 personer drept og nærmere 50 skadd i en eksplosjon i kapellet ved Sankt Markus-katedralen i Kairo. Den ytterliggående islamistgruppa IS påtok seg ansvaret for terroraksjonen.