SPERRINGER: Betongsperringer skal hindre terrorister i å kjøre rett inn i handlegaten Strøget i København. Foto: Peter Hove Olsen / Politiken
SPERRINGER: Betongsperringer skal hindre terrorister i å kjøre rett inn i handlegaten Strøget i København. Foto: Peter Hove Olsen / Politiken

Slik sikrer København seg mot lastebilterror

Etter lastebilterroren i Berlin i desember valgte danske myndigheter å sperre de mest populære gågatene med betongblokker. Erna Solberg ønsker ikke samme løsning.

På ni måneder har fire terror-lastebiler meid ned og drept 106 uskyldige mennesker – i Nice, i Berlin, i Jerusalem og senest i Stockholm fredag ettermiddag.

For under en måned siden kjørte en bil ned en rekke fotgjengere på Westminster Bridge i London, og drepte fem sivile mennesker.

København ble terrortruet

I 2012 truet Al Qaeda med å kjøre en stor firehjulstrekker med påmonterte kniver inn på Strøget i København, for å skade så mange mennesker som mulig.

To dager etter at en semitrailer kjørte inn i folkemengden på et julemarked i Berlin i desember 2016, valgte danske myndigheter å gjøre tiltak.

Betongsperringer

De plasserte større og mindre betongblokker på strategiske steder i sentrum av København for å hindre kjøretøy inn i smågater og gågater – blant annet i den populære og over én kilometer lange gatestrekningen Strøget.

Blokkene flyttes for varetransport til butikkene om morgenene.

Reaksjonene på tiltaket har vært mange. Mange var positive, men noen mente det skapte mer frykt, mens andre var mest opptatt av hvordan betongblokkene ødela bybildet, skriver Politiken.dk.

Mer politi i Oslo

I Norge er det vedtatt midlertidig bevæpning i de største norske byene og ved Oslo lufthavn som følge av terroren i Stockholm.

Operasjonsleder i Oslo-politiet Tor Jøkling sier til TV 2 at patruljene er ekstra tilstede i bybildet denne helgen.

VED STORE FOLKEMASSER: Politiet i Oslo er synlige på Olav Ryes plass i Oslo, hvor det lørdag samler seg mye mennesker. Foto: TV 2
VED STORE FOLKEMASSER: Politiet i Oslo er synlige på Olav Ryes plass i Oslo, hvor det lørdag samler seg mye mennesker. Foto: TV 2

– Mannskapene ute er ekstra årvåkne, og følger ekstra med på området hvor det er store folkeansamlinger. Per nå har vi bevæpnet våre mannskaper inntil videre, sier Jøkling.

Han beskriver tiltakene som forebyggende og trygghetsskapende og understreker at det ut fra trusselvurderingene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ikke foreligger noen endringer i trusselbildet.

Erna ønsker ikke sperringer

Statsminister Erna Solberg sier at situasjonen i Stockholm ikke påvirker den totale beredskapen i Norge. Hun håper sikkerhetstjenesten har god nok kontroll over radikaliserte nordmenn og IS-sympatisører at ikke bybildet må endres.

– Jeg håper at vi ikke kommer i en situasjon hvor vi må begynne å stenge av sentrumsområder for trafikk, men vi skal ta de sikkerhetsreglene som trengs fremover. Men hvis vi sikrer ett sted, så er det folk andre steder også, og det er det som er utfordringen i arbeidet mot terror; at å sikre målene er ikke det mest effektive fordi da vil målet bare flytte seg, sier hun til TV 2.

Men Solberg ser ikke bort ifra at debatten om politibevæpning må gjenreises.

Justisministeren åpner for tiltak

Også justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen åpner for at tiltak som avsperringer vil kunne bli aktuelt.

– Alle er enige om at vi ønsker et åpent, tilgjengelig samfunn, men vi skal også ha et trygt samfunn. Da må vi ta den gjennomgangen, og vurdere om det er nødvendig å sette inn den type tiltak. Jeg skal ikke konkludere på det her og nå. Men i kampen mot ekstremistisk islamisme, og når vi ser den type aksjonsnivå som vi ser nå, så må vi vurdere alle virkemidler for å stoppe den type handlinger, sier Per-Willy Amundsen (Frp) til TV 2.

– Vi skal være realister og vi skal aldri bli naive, og det er viktig at vi både gjennom forebygging og gjennom konkrete fysiske tiltak setter i stand gode mottiltak for å forhindre terrorangrep på norsk jord.