SAMFUNNSANSVAR: Statsminister Erna Solberg  i vandrehallen etter en spørretime på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SAMFUNNSANSVAR: Statsminister Erna Solberg i vandrehallen etter en spørretime på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Erna ber nordmenn varsle ved mistanke om radikaliserte personer

Statsminister Erna Solberg sier nordmenn har et felles samfunnsansvar for å hindre ekstremisme. Hun poengterer at det er en plikt å sende bekymringsmeldinger til politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På ni måneder har fire terror-lastebiler meid ned og drept 106 uskyldige mennesker – i Nice, i Berlin, i Jerusalem og senest i Stockholm fredag ettermiddag.

– Det gjør jo stort inntrykk når noe skjer så nært Norge, sier statsminister Erna Solberg.

For under en måned siden kjørte en bil ned en rekke fotgjengere på Westminster Bridge i London, og drepte fem sivile mennesker.

– Dessverre er det jo en rød tråd om ensomme radikaliserte personer som begår enehandlinger, og metoden har vi sett at har spredd seg. Dette gjør jo at det er vanskeligere å forebygge. Derfor er det viktigste vi gjør å motvirke radikalisering, og at politimyndighetene følger med på de vi vet er radikalisert eller gir uttrykk for sterke sympatier for radikale islamske organisasjoner, sier Solberg til TV 2.

Hun avkrefter at situasjonen i nabolandet påvirker den totale beredskapen i Norge, selv om det er vedtatt midlertidig bevæpning i de største norske byene og ved Oslo lufthavn.

– Angrepet i Sverige får ikke noen nye konsekvenser beredskapen i Norge annet enn det arbeidet vi allerede jobber med.

Ber nordmenn varsle

Statsministeren opplyser at antall radikaliserte nordmenn har minsket og at norske myndigheter har straffeforfulgt flere av de mest sentrale skikkelsene som har rekruttert norske fremmedkrigere.

– PST sier at det er færre som blir radikalisert og nå er det flere av dem som har vært rekruttere av fremmedkrigere som er fengslet, sier hun og fortsetter:

– Men vi må alltid jobbe med nye tiltak og den viktigste appellen min er at dette er et felles samfunnsansvar og vi har et ansvar for å ta vare på landet vårt og da er det viktig at hvis man ser at folk blir radikalisert, så er det et ansvar for å gi beskjed til lokalpoliti eller andre – bekymringsmeldinger skal meldes videre.

Vanskelig å stoppe lastebilterror

Hun håper dermed at forebyggingen er god nok til at norske myndigheter ikke ser behovet for endre bybildet og folks frihetsfølelse.

– Jeg håper at vi ikke kommer i en situasjon hvor vi må begynne å stenge av sentrumsområder for trafikk, men vi skal ta de sikkerhetsreglene som trengs fremover. Men hvis vi sikrer ett sted, så er det folk andre steder også, og det er det som er utfordringen i arbeidet mot terror; at å sikre målene er ikke det mest effektive fordi da vil målet bare flytte seg.

I KINA: Erna Solberg er for tiden i Kina, men uttrykker sin sympati med Stockholm. FOTO: Kjetil Iden/TV 2
I KINA: Erna Solberg er for tiden i Kina, men uttrykker sin sympati med Stockholm. FOTO: Kjetil Iden/TV 2

Men Solberg ser ikke bort ifra at debatten om politibevæpning må tas på nytt.

– Jeg mener at det som har skjedd i Stockholm ikke har en direkte konsekvens for den norske debatten om politibevæpning. Men diskusjonen har gått mer over fra å generell bevæpning til at i noen områder kan det være mer riktig å ha mer permanent bevæpning. Er det for lang avstand til å hente våpenet i kritiske situasjoner, så gjør jo det at effekten av et angrep blir større selv om det er politi til stede, sier hun.

Solberg befinner seg i Kina på offisielt besøk med utenriksminister Børge Brende og næringsminister Monica Mæland.