LASTEBIL-TERROR: Både i Berlin (t.v), i Jerusalem (midten) og i Nice (t.h.) har lastebiler blitt brukt til å meie ned mennesker i løpet av de siste månedene. Fredag skjedde det samme i Stockholm.
LASTEBIL-TERROR: Både i Berlin (t.v), i Jerusalem (midten) og i Nice (t.h.) har lastebiler blitt brukt til å meie ned mennesker i løpet av de siste månedene. Fredag skjedde det samme i Stockholm. Foto: FOTO: AP/AFP/NTB SCANPIX

På ni måneder har fire lastebilterrorister meid ned og drept uskyldige

Å drepe folk med tunge kjøretøy har blitt terroristenes nye våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Strandpromenaden i Nice, 14. juli 2016: En radikalisert terrorist kjører en lastebil i sikksakk gjennom folkemengder, mange av dem turister, som er i gatene for å feire Frankrikes nasjonaldag. 86 personer dør, og over 300 blir skadd.

Julemarkedet i Berlin, 19. desember 2016: En IS-terrorist dreper 12 mennesker når han kjører en lastebil inn i et julemarked i den tyske hovedstaden.

8. januar i år – en lastebil dundrer inn i en gruppe israelske soldater i Jerusalem. Fire av dem mister livet.

Fredag ettermiddag skjedde det igjen, denne gang enda nærmere Norge, da en lastebil krasjet inn i et Åhlens-varehus i Stockholm.

Flere mennesker omkom og en rekke personer ble skadd i angrepet.

DIREKTE: Få siste nytt og se direkte fra Stockholm her i TV 2s livesenter.

Rammer uskyldige

På under ni måneder har tre lastebiler i Europa, og én i Israel, meiet ned folkemengder og drept flere titalls.

For under en måned siden kjørte en bil ned en rekke fotgjengere på Westminster Bridge i London, og drepte fem mennesker, deriblant en politimann. Fredag ble det kjent at kvinnen som ble presset av broen og havnet i elven, også omkom.

Felles for angrepene er at de rammer tilfeldige, forsvarsløse mennesker.

– Vanskelig å forhindre

Førsteamanuensis ved HiOA Lars Gule mener denne typen angrep er vanskelige å gjøre noe med på forhånd.

– Dette er en av flere nye former for terrorisme. Det er veldig vanskelig å forhindre og forebygge fordi man bruker redskaper som er lett tilgjengelig, og har stor dødelig effekt, sa Gule til TV 2 etter Berlin-angrepet.

– Det krever mindre planlegging, det krever enklere logistikk, mener Gule.