Putin: – Russland sørger med Sverige

Samtidig sender lederen for den russiske utenrikskomiteen et stikk til svenskene.

President Vladimir Putin utrykker sorg og medfølelse med Sverige etter terrorangrepet. REUTERS/Pavel Golovkin/Pool Foto: Pool
President Vladimir Putin utrykker sorg og medfølelse med Sverige etter terrorangrepet. REUTERS/Pavel Golovkin/Pool Foto: Pool

DIREKTE: Få siste nytt og se direkte fra Stockholm i TV 2s livesenter.

Russlands president Vladimir Putin sender sine kondolanser til det svenske kongeparet etter det angivelige terrorangrepet i Stockholm.

– Deres majesteter, vær vennlige å ta imot våre dypeste kondolanser for de tragiske konsekvensene av terrorangrepet i Stockholm, heter det i et telegram fra Putin ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

– Folket i vårt land kjenner av egen erfaring til den internasjonale terrorismens grusomheter. I denne vanskelige timen lider russerne sammen med det svenske folket, heter det videre.

Russisk kritikk

Samtidig kommer Konstantin Kosatjov, leder for den russiske utenrikskomiteen, med en temmelig syrlig kommentar.

– Vi sørger sammen med Sverige. Vi er rede til å samarbeide. Men Sverige er ikke det. Det ligger på samvittigheten til alle riksdagslederne og partiene, ettersom de konsekvent har avvist alle forslag om kontakt, sier Kosatjov til Interfax.

FN fordømmer angrepet

Politikere og organisasjoner verden over reagerer med sjokk og sinne på terrorangrepet.

FNs generalsekretær António Guterres fordømmer på det sterkeste det antatte terrorangrepet i Stockholm og håper at de ansvarlige raskt blir pågrepet.

Via sin pressesekretær Stéphane Dujarric sier Guterres at FN fordømmer det voldelige angrepet i Stockholm fredag.

– Vår sympati og medfølelse går til familiene til ofrene og alle dem som er berørte av angrepet. Vi håper at de skadde raskt kommer seg og at de ansvarlige for angrepet blir pågrepet og får sin straff, heter det i uttalelsen.

Guterres sier at FN stiller seg solidarisk bak det svenske folk og det svenske regjeringen.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland sier han er sjokkert over hendelsene i Stockholm.

– Jeg er sjokkert over den triste nyheten fra Stockholm. Dette ser ut som ytterligere et angrep mot våre felles verdier og friheter, ytterligere et angrep på en vibrerende europeisk by. Mine tanker går til Stockholm og det svenske folket, heter det i en uttalelse fra Jagland.

Solberg dypt sjokkert

Statsminister Erna Solberg sier hun er sjokkert av nyheten om det som kan være et terrorangrep i Stockholm.

– Jeg er dypt sjokkert over at vi nok en gang ser noe som etter all sannsynlighet kan være et terrorangrep. Stefan Löfven (Sveriges statsminister) har omtalt det som et mulig terrorangrep, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun sier hennes tanker først og fremst går til pårørende, ofre og de som jobber med redningsarbeidet.

– Vi må jobbe sammen for å finne årsaken og bakgrunnen. Dessverre er en av utfordringene vi står overfor, at nå er biler og lastebiler gjort om til drapsvåpen, sier Solberg.

Frykter «smittefare»

Politiet i de største byene i Norge og på Oslo lufthavn har besluttet midlertidig bevæpning inntil videre etter angrepet i Stockholm. Det er også iverksatt større tilstedeværelse i de største byene, opplyser Politidirektoratet.

– Det er naturlig at man bevæpner politiet på utsatte steder i en sånn situasjon, sier statsministeren og sikter til at smittefaren av slike hendelser kan være stor.

– Vurderingen er at det er muligheter for at terrorhandlinger kan skje også i vårt land, rett og slett på grunn av inspirasjon fra andre hendelser. Men det er et forebyggende tiltak når politiet bevæpnes for å raskt kunne gripe inn hvis noe skulle skje, sier Solberg.

(©NTB/TV 2)