SJOKK: Hundrevis av mennesker ble fanget i kaoset som oppsto da en lastebil kjørte inn i et varehus og traff flere mennesker.
SJOKK: Hundrevis av mennesker ble fanget i kaoset som oppsto da en lastebil kjørte inn i et varehus og traff flere mennesker. Foto: Andreas Schyman/TT/AFP

lastebilangrepet i stockholm:

– Det var masse blod på gaten og folk lå overalt

Sverige er i sorg og sjokk etter det brutale terrorangrepet som rammet hovedstaden fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stockholm er i unntakstilstand etter at en lastebil meide ned flere mennesker og kjørte inn i et varehus like før klokken 15 fredag.

Det var som vanlig folksomt i sentrumsområdet fredag ettermiddag, og mange var på vei hjem.

Trolig ble hundrevis av mennesker fanget i kaoset som oppsto da lastebilens ferd endte i inngangen til det store Åhlens-varehuset i Stockholm sentrum.

Politiet bekrefter at mennesker har omkommet i angrepet, men vil ikke gå ut med et antall. Flere svenske medier har meldt at minst tre er døde.

– Folk springer og gråter
Vitnet Vendela Söderberg sier til Expressen at hun var på vei hjem med bussen og gikk av ved Sergels Torg.

Da så hun lastebilen som hadde kjørt rett inn i Åhlens-butikken.

– Det kommer røyk, folk springer og gråter og en kraftig mann ble lagt i bakken av politiet. Jeg ser i hvert fall én person som ligger på bakken med et hvitt laken over seg, sier Söderberg.

SVT nyheter har også snakket med et øyenvitne.

Mannen som ikke er navngitt, sier en lastebil kom i høy hastighet mot Åhléns på Drottningsgatan og skrapet mot husfasaden.

– Han meide ned åtte personer og jeg så fire kropper lenger borte, sier han.

– Blod på gaten

Et vitne forteller ifølge NTB at det var masse blod på gaten etter det antatte terrorangrepet. Vitnet kom ut fra Centralbadet på Drottninggatan like etter at lastebilen hadde kjørt forbi.

– Det er fryktelig. Masse blod på gaten og folk som lå overalt. Det ble gjort hjerte-lunge-redning på to personer akkurat der jeg kom, men én av dem var nok allerede død, forteller vitnet.

Bilder fra stedet viser flere livløse personer som lå på gaten etter angrepet.

– Det var fullt av ambulanser, politi- og brannbiler, og alle som var ute, ble ført bort av politi, som sperret av et større og større område, sier vitnet.

Christoffer Ung var og handlet på Åhléns da lastebilen rammet bygningen.

– Jeg var på vei mot utgangen og så bare veggen komme mot oss. Folk snudde seg i panikk og sprang mot utgangene. Så var det bare å ta seg fra stedet så fort som mulig. Min første tanke var at det var en bombe som eksploderte, sier Ung.

– Da jeg kom ut av bygningen, så jeg flammer komme ut av bygningen, sier han.

Julie Bergan i Stockholm

Popartisten Julie Bergan var også i den svenske hovedstaden fredag, og skriver på Instagram at hun var like ved der angrepet skjedde.

«For en grusom dag. Jeg er rett ved alt, men jeg er trygg», skriver hun.

Bergans management vil foreløpig ikke kommentere Instagram-posten ytterligere.

Artisten Ida Maria Sivertsen, som bor i Stockholm, skriver på Facebook at hun er trygg, men at hun ikke kommer seg hjem.

«Hentet sønnen i barnehagen og kommer oss ikke hjem. Hele Stockholm avstengt», skriver hun.

Kongehuset i sorg

Kong Carl Gustaf uttaler at hele den svenske kongefamilien er forferdet over informasjonen om ettermiddagens hendelser i Stockholm.

– Bakgrunnen og omfanget av det inntrufne er ennå ikke kjent. Vi følger utviklingen, men allerede nå går våre tanker til de rammede og deres familier, uttaler svenskekongen på kongehusets nettsider.

Vi står sammen i sorgen, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg etter terrorangrepet i Stockholm.

"Fryktelige nyheter fra Stockholm. Mine tanker går til dem som er rammet, deres pårørende og det svenske folk. Vi står sammen i sorgen", skriver Stoltenberg på Facebook.