AMENESTY-SJEf kritiserer statsministeren :

– Erna Solberg lar seg filleriste av kineserne

– Kineserne har filleristet oss, og statsminister Erna Solberg står med lua i hånda, mener Amnesty-sjef John Peder Egenæs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

GeneralsekretærJohn Peder Egenæs mener regjeringen har strøket i menneskerettigheter. Denne helgen leder statsminister Erna Solberg en stor norsk delegasjon fra norsk næringsliv som er på offisielt besøk i Kina.

Se Underhuset i videovinduet øverst

I disse dager så har den norske regjeringen gått opp til eksamen i tolkning av den avtalen, som regjeringen inngikk med Kina i desember, og de har strøket.

Amnesty-sjefen viser til hvordan avtalen mellom Norge og Kina blir oppfattet hos kineserne. Den statseide avisen Global Times skriver at "Norge har betalt sin pris og lært leksen sin (...) man provoserer ikke Kina."

– Kineserne har filleristet oss, lært Norge en lekse og vi står igjen med lua i hånda, sier Egenæs.

Egenæs mener det ville vært i Norges interesse å ta opp vanskelige spørsmål om menneskerettigheter under statsministerens Kina-besøk.

– Vi mister respekt i kinesernes øyne, og de sitatene i bl.a. Global Times er et bevis på nettopp det.

Statsminister Erna Solberg uttalte allerede før Kina-besøket at hun hverken ville ta opp menneskerettigheter generelt, eller Kinas behandling av fredsprisvinner Liu Xiaobo spesielt under det offisielle besøket.

Regjeringens mann i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Christian Tybring-Gjedde forsvarte den beslutningen i denne ukens Underhuset.

Christian Tybring-Gjedde forvarer regjeringens Kina-besøk 
Christian Tybring-Gjedde forvarer regjeringens Kina-besøk  Foto: TV 2

– Dett er regjeringen mål å sette norske interesser først, og det gjør regjeringen med denne turen til Kina. Vi får et bedre samarbeid med Kina, og vi får et bedre industrisamarbeid. Det løfter velferden istedet for å ødelegge velferden.

Tybring-Gjedde mener mange i Norge er for opphengt i prinsipper som ikke fører til noe, og vil heller legge vekt på hva kineserne har fått til.

– Kina har fått 700 millioner mennesker ut av fattigdom på relativt kort tid, og de har en økonomisk vekst som er helt fantastisk. Tenk om man kunne gi fredsprisen for dem som har sørget for det. Da hadde vi gjort noe betydningsfullt her i verden, istedet for å snakke om menneskerettigheter som ikke fører til noe som helst.