Kristoff hyller konkurrent:

– Tom Boonen har vært et idol for meg

Søndag gråter Belgia når sykkellegenden Tom Boonen takker av.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Paris-Roubaix på TV 2 og TV 2 Sumo søndag kl. 10.30!

Søndag sykler Tom Boonen (36) sitt siste sykkelritt i proffkarrieren.

36-åringen har vunnet Flandern rundt tre ganger. Han har vunnet seks Tour de France-etapper og i 2005 ble han verdensmester. Men ett ritt har betydd mer for Boonen enn noe annet.

Paris-Roubaix er belgierens største kjærlighet. Fire ganger har han vært først over målstreken i den majestetiske velodromen i Roubaix.

– Et savn for sykkelsporten
Boonen møter TV 2 tre dager før Paris-Roubaix. For 18 år siden debuterte han i Helvetet i nord. Da var Boonen bare en læregutt. En nordmann ble hans første Paris-Roubaix-guide.

– Den første gangen jeg kjørte Paris-Roubaix var jeg 18 år. Thor Hushovd hadde vunnet U23-rittet for amatører året før. Jeg prøvde å følge ham litt, for jeg visste ingenting om rittet eller løypen. Til slutt kom fem mann seg løs. Thor var ikke der. Jeg var sammen med ham i den andre gruppen. Jeg angrep etter den siste brosteinsseksjonen og ble nummer seks. Jeg fikk sykle i velodromen for første gang. Det fikk jeg smaken på hvordan det var. Da startet kjærlighetsforholdet til Paris-Roubaix, forteller Boonen.

En av dem som fulgte Boonen fra sofakroken var Alexander Kristoff. Belgieren var en av Katusha-rytterens favoritter.

– Jeg så på ham før jeg ble proff og var junior. Boonen var en stor stjerne da også. Han har vært en stjerne i mange år. Boonen har vært et idol for meg, og jeg har alltid synes at han har vært en av de kuleste rytterne. Det synes jeg fortsatt. Han er utrolig hyggelig og sympatisk. Det har vært stort å sykle side om side med ham. Det blir et savn for sykkelsporten å miste en så stor stjerne, sier Kristoff.

Knuste alle i 2012
Boonen kan vinne Paris-Roubaix for femte gang søndag. Det har ingen andre syklister klart tidligere. Boonen, som også kalles Tornado Tom, forklarer hvorfor rittet betyr så mye for ham.

– Jeg er bare god til det, og det er sikkert derfor jeg elsker det. Jeg er 80-82 kilo og tung for å være syklist. Da har man ikke mange ritt man kan sette sitt stempel på. Sykkel har alltid vært en tøff sport, men det har utviklet seg mer i retning klatere og ryttere som kan klatre 3-4 kilometer. Det fem-seks ryttere som vanligvis kan vinne ritt. Klassikerne er annerledes. Jeg er god til det, og Paris-Roubaix har blitt mitt favorittritt. Da jeg vant Flandern rundt var det også veldig spesielt. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Men Paris-Roubaix har noe ekstra. Det er unikt på sin egen måte, sier han.

I 2012 vant Boonen rittet med ett minutt og 39 sekunder. Det står igjen som et av de beste minnene fra karrieren.

– Noen ganger er ikke høydepunktene seirene, men min beste seier var i 2012. Da dominerte jeg rittet og hadde all tid i verden til å feire over mållinjen. Det er noe som kanskje bare skjer en gang i livet. Jeg tok sjansen, og er glad for at jeg gjorde det. Men det er også mange øyeblikk som er fine som folk kanskje ikke husker, sier han.

Tatt for kokain
Boonens karriere har også vært preget av en rekke utenomsportslige skandaler. I 2008 testet han positivt for kokain og ble utestengt fra Tour de France. Samme vår mistet han førerkortet to ganger, den siste gangen for promillekjøring. I 2009 ble han tatt for kokain-bruk på ny.

– Det har vært mange nedturer. Livet går opp og ned. Det har vært nedturer alle har lagt merke til, men det har også vært nedturer ingen har sett. Det er da man må være sterk. Venner og familie hjelper deg. Det er øyeblikkene i livet man lærer mest. Det er de viktigste øyeblikkene også. Når ting går bra trenger man ikke noen. Man er sterk nok. Det er først når det ikke går så bra at man blir kjent med folk, sier Boonen.

Stjerner som Philippe Gilbert og Greg Van Avermaet er langt fra like populære som Tornado Tom i hjemlandet. De siste ukene har det meste handlet om Boonens farvel med sykkelsporten. Overalt i Belgia har sykkelfans gått rundt med Tom Boonen-masker.

– Jeg er takknemlig for alle folk kommet for å se på og som har sagt takk til meg. Jeg vil takke dem tilbake, avslutter han.