VOLDELIG: Alexander Skarsgård som voldelig ektemann til Nicole Kidman  i HBO-serien Big Little Lies
VOLDELIG: Alexander Skarsgård som voldelig ektemann til Nicole Kidman  i HBO-serien Big Little Lies Foto: Planet Photos/Stella Pictures

Ti krimserier du bør sjekke ut i påsken

TV 2s film- og serieekspert gir deg sine beste krimserie-tips.

Nå ser vi ofte serier på strømmetjenestene når vi vil, hvor vi vil og hvor mange episoder vi vil. Men når påsken kommer, da benker vi oss foran TVen og ser én episode hver kveld på et gitt klokkeslett. Akkurat slik som vi så på TV tidligere.

Denne topp ti-lista er en blanding av hva som kommer på skjermen nå i påsken og hva du kan rote fram fra strømmetjenestene. Alt er verdt å se!

På strømming:

Big Little Lies (HBO)

«Big Little Lies» er kanskje mer et drama enn krim, men det ligger en krimgåte i bunn så derfor sniker jeg den med på lista. Noen blir drept, men vi vet verken offeret, morderen eller årsaken. «Big Little Lies» er en av de beste seriene jeg har sett på lenge. Det var en fryd å følge forstadslivet i Monterrey og karakterene og historiene vokste seg bare større og større.

Glitrende skuespillere (Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård), glitrende karakterer og glitrende drama.

Den har også en skikkelig tilfredsstillende avslutning. Siste episode ble sendt uka før påske, så serien er klar til å bingewatche i påsken.

Her er full anmeldelse og klipp.

The Night Of (HBO)

En litt annen type krim, der vi får drapkveldens forløp i første episode, sett fra den unge muslimen Naz sitt ståsted.

Naz blir tatt, alle bevis peker mot han, men så tar den slitne advokaten spilt av John Torturro saken.

En drivende, spennende og smart fortelling, der ingenting er svart-hvitt. Det er gode skuespillere og karakterer, og hovedkarakterens forvandling er noe av det råeste jeg har sett i en serie.

Her er full anmeldelse og klipp.

River (Netflix)

I den britiske «River» møter vi poltietterforskeren John River, spilt av Stellan Skarsgård.

River er plaget av spøkelsene til tidligere mord-ofre, deriblant hans tidligere kollega, Jackie, nydelig spilt av Nicola Walker.

Vi følger Rivers jakt på Jackies morder, og tross både indre demoner og spøkelser er dette en serie som oppleves både troverdig og nedpå, med en god krimgåte i bunn.

Hør anmeldelse av serien her.

The Missing, sesong 2 (Sumo)

Den unge kvinnen Alice dukker plutselig opp etter å ha vært savnet i 11 år.

Det viser seg at Alice kan ha informasjon om en annen savnet jente, så politietterforsker Julien Baptiste må reise Europa rundt for å løse et 12 år gammelt mysterium.

Spørsmålet er: Hva skjedde egentlig med Alice Webster? Det er noe som skurrer, for både etterforskeren og moren.

Det legges ut mange tråder som man blir nysgjerrig på, og det hoppes elegant fram og tilbake i tid. Serien er ikke forutsigbar, og det er rett og slett en ganske smart historie som rulles opp. Det er sterke cliffhangere etter hver episode, en serie jeg slukte i ett.

Hør mer om serien her.

The people vs O.J. Simpson: American Crime Story (Netflix)

Noen ganger slår virkeligheten knock out på fiksjonen. Dette er tilfellet i denne serien, som er bygget på rettssaken mot O.J. Simpson. Den Golden Globe-vinnende serien har et sterkt persongalleri, med glitrende skuespillere, spesielt Sarah Paulson som gnistrer som aktor Marcia Clark.

Serien oppleves veldig virkelig, er spennende, og gir en forståelse for hvordan i all verden det umulige kunne skje.

Riverdale (Netflix)

«Riverdale» er en krim for de yngre, og for eldre som er unge til sinns.

Denne High School-serien er en slags blanding av «Dawson’s Creek» og «Twin Peaks».

Alt er tilsynelatende perfekt i den lille småbyen Riverdale, men når skolens kjekkas Jason Blossom blir funnet myrdet, kommer mørke hemmeligheter til overflaten.

Casey Cott og Lili Reinhart i første sesong av Riverdale. Foto: Stella Pictures
Casey Cott og Lili Reinhart i første sesong av Riverdale. Foto: Stella Pictures

En serie stappfull av intriger og konflikter, med veldig kule karakterer og unge, bra skuespillere. Karakterene er karikerte, men samtidig troverdige og serien er bevisst på og spiller stadig på at den er en high school-serie.

Jeg føler denne er en litt guilty pleasure, men samtidig er den så bra at jeg ikke føler meg særlig skyldig likevel.

Halve sesongen ligger ute på Netflix. Om du heller vil bingewatche en ung serie, kan du i mellomtiden se «13 Reasons Why».

Her er klipp og anmeldelse av begge seriene

På TV:

Apple Tree Yard (TV 2 og Sumo)

Emily Watson spiller Yvonne Carmichael, som har et godt hjem og en bra karriere. Hun lever i et litt kjedelig, men godt ekteskap med en snill mann og har to voksne barn. Men, så møter hun den mystiske og sjarmerende Mark Costley. De innleder et lidenskapelig forhold, men når en voldsepisode er i ferd med å ødelegge Yvonnes liv, får det fatale konsekvenser.

Emily Watson er glitrende som den smarte, lidenskapsfulle forskeren – og det er forfriskende å se en kvinne i 50-årene bli portrettert med et aktivt sexliv og sexdrift.

Avsløringene som kommer mot slutten kunne vært noe mer troverdige, men serien er likevel engasjerende hele veien.

Hele omtalen og klipp finner du her

Agatha Christie: Vitnet (TV 2 og Sumo)

Dette er en god, gammeldags britisk who dunnit-krim. Vi skal til et skittent, fattigslig London på 20-tallet, der den rike, glamorøse sosietetskvinnen Emily (Kim Cattrall) blir brutalt myrdet. Alt peker mot hennes unge elsker, Leonard, men Leonards advokat Mayhew er overbevist om hans uskyld. Det er veldig god miljøskildring av London på 20-tallet, Toby Jones er glitrende som advokat Mayhew og de to episodene er tettpakket med tvister og kule vrier.

Hele omtalen og klipp finner du her.

Nedgravde hemmeligheter (NRK)

Vi møter «cold case»-etterforskerne i Scotland Yard, Cassie Stuart og Sunny Khan, som etterforsker et 25 år gammelt drap på David Walker. I kjølvannet av deres etterforskning dukker mange hemmeligheter opp, og de tre hovedmistenktes liv blir snudd på hodet.

Serien starter litt seigt, men på grunn av interessante karakterer og gode historier blir den mer og mer engasjerende.

Det er også et veldig hyggelig gjensyn med Nicola Walker, som spiller den kvinnelige etterforskeren (og som vi kunne se i serien «River»)

Sesong 2 av «Nedgravde hemmeligheter» går på NRK i påsken. Man trenger ikke å ha sett sesong 1, men den kan eventuelt sees på nett-tv.

 David Tennant Olivia Colman i tredje sesong av Broadchurch. Foto: Stella Pictures
 David Tennant Olivia Colman i tredje sesong av Broadchurch. Foto: Stella Pictures

Broadchurch, sesong 3 (NRK)
(sesong 1 og 2 på Netflix)

Sesong 3 av krimserien «Broadchurch» starter på NRK mot slutten av påsken. Om man ikke har sett sesong 1 og 2, kan man lade opp med disse på Netflix i første del av påsken.

Denne prisvinnende serien er både engasjerende og spennende, og har veldig fine karakterer – og ikke minst skuespillere. Olivia Colman som politietterforsker Ellie Miller og David Tennant som etterforsker Alec Hardy utgjør et sjeldent godt team.