Kong Harald og dronning Sonja skal også i år feire påsken i den norske fjellheimen – nærmere bestemt på den såkalte Prinsehytta i Sikkilsdalen.

Tidlig fredag ettermiddag dro kongeparet fra Oslo S med tog til Vinstra. Derfra tar de seg videre til hytta med bil og beltevogn.

TV 2s reporter fikk stilt et kjapt spørsmål mens kongeparet entret kongevognen.

– Hvordan blir det for kongeparet å få påskeferie nå?

– Deilig, tusen takk, svarte dronning Sonja.

Reiser til Sikkilsdalen

Turen går til Prinsehytta i Sikkilsdalen, hvor kongeparet har tilbrakt mange påskefeiringer.

– Prinsehytta var som navnet tilsier opprinnelig kun én hytte – og var i unionstiden en gave til de svenske prinsene til bruk som jakthytte. Etter unionsoppløsningen i 1905 sto hytta ubrukt i mange år – til de svenske kongelige i 1924 ga den til daværende kronprins Olav i bursdagsgave, forklarer TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Rebusløp

Siden den gang har Prinsehytta – som i dag er blitt et helt lite hytteanlegg med fem hytter rundt et lite tun – vært et yndet tilholdssted for kongefamilien både i påsken og under høstjakten etter rype og elg.

– Jeg har selv vært i Sikkilsdalen et par påsker, og det virkelig et idyllisk sted ved inngangen til Jotunheimen. Tidligere deltok nemlig alltid kongefamiliens medlemmer i lokale rebusløp og skirenn i dalen påskeaften – og da var pressen velkommen til å ta bilder. De senere årene har imidlertid kongeparet og deres venner holdt seg hjemme i hytteveggen - når de ikke er ute på sine lange skiturer i det flotte terrenget bak hytteanlegget, sier Totland.

USA-tur?

Tidligere år var gjerne flere generasjoner med på påsketuren til Sikkilsdalen, men etter at kronprinsparet fikk sin egen hytte i Uvdal har de foretrukket å være der.

– I år tar kronprinsparet kanskje ta en tur til USA for å hilse på Marius, men dette vet vi ikke, sier Totland.

SIKKILSDALEN: Prinsehytta ligger badet i sol påskeaften 2009. Foto: Geir Olsen / SCANPIX
SIKKILSDALEN: Prinsehytta ligger badet i sol påskeaften 2009. Foto: Geir Olsen / SCANPIX