Samler inn penger til brannskadde Wafaa (9)

ÅLESUND (TV 2): Wafaa ble sterkt brannskadet av bombene i Aleppo og rørte det norske folk. Nå starter to venninner i Ålesund en innsamlingsaksjon for å hjelpe niåringen og hennes familie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2s team i Syria møtte Wafaa Kayari i februar, og reportasjen til reporter Bernt Skjærstad og fotograf Aage Aune gjorde et sterkt inntrykk på mange.

– Det er jo en helt forferdelig historie. Vi kan ikke sitte stille og ikke gjøre noe for denne fantastisk flotte jenta, sier Birgitte Sønsteby og Charlotte Wennersberg i Ålesund.

De to venninnene har startet opp innsamlingsaksjonen Hjelp Wafaa på Facebook.

– Målet vårt er å samle inn 50 000 kroner slik at far til Wafaa kan få kjøpt seg ei ny drosje og forsørge familien, sier de to venninnene til TV 2.

Det er Elisabeth Hoff som utfordret de to ålesundkvinnene til å starte aksjonen. Hoff leder Verdens Helseorganisasjon sitt arbeid i Syria og har personlig engasjert seg i historien til Wafaa.

– Når en som har dedikert livet sitt til å hjelpe andre spør om å få hjelp, så stiller vi selvfølgelig opp for å hjelpe henne, sier Charlotte Wennesberg.

Det er Elisabeth Hoff som har bedt om at pengene som samles inn skal gå til en drosje.

De to venninnene Charlotte Wennersberg (t.v.) og Birgitte Sønsteby samler inn penger til brannskadde Wafaa via en innsamlingsaksjon på Facebook som har fått navnet Hjelp Wafaa.
De to venninnene Charlotte Wennersberg (t.v.) og Birgitte Sønsteby samler inn penger til brannskadde Wafaa via en innsamlingsaksjon på Facebook som har fått navnet Hjelp Wafaa. Foto: Per Chr. Dyrø

– Faren til Wafaa var jo drosjesjåfør før hjemmet i Øst-Aleppo ble bombet, og vi har lyst til å gi en drosje fordi vi gir familien mulighet til å tjene penger og få en fast inntekt igjen, forteller venninnene.

Wafaa er i en flyktningeleir i Aleppo. Ifølge Elisabeth Hoff har 9-åringen det tøft, med dype arr både på innsiden og utsiden.

– Det brente ansiktet utløser traumatiske minner. Wafaa lider også enormt under andre barns erting. De kaller henne misformet og ekkel, og et monster, sier hennes mamma Duaa via Elisabeth Hoff.

Elisabeth Hoff i Verdens Helseorganisasjon sammen med Wafaa. Foto: Privat
Elisabeth Hoff i Verdens Helseorganisasjon sammen med Wafaa. Foto: Privat

– Moren ville gjort hva som helst for å gi den nydelige datteren tilbake en vanlig tilværelse, forteller Hoff.

Hoff skriver i sin historie om Wafaa at hun har fire ønsker: Hun ønsker seg medisinsk behandling for å reparere ansiktet og kroppen. Hun ønsker å bli lærer, slik at hun kan hjelpe andre barn. Hun ønsker at moren hennes skal bli frisk og ikke gråte mer. Og hun ønsker at Gud skal tilgi vennene hennes og menneskene som skadet henne og familien.

– Langsomt går ønskene hennes nå i oppfyllelse. Kirurger i Damaskus har begynt den lange og smertefulle prosessen med kosmetisk rekonstruksjon. Wafaas første korrektive behandling er gjennomført med suksess, og for første gang på veldig lenge har moren hennes begynt å smile igjen.

Men faren er da bekymret for familiens fremtid siden drosjen ble ødelagt i bombingen og han ikke har mulighet til å forsørge familien.

– Vi pleide å ha et hjem og en fast inntekt, men nå har vi ingenting, sier Wafaas far via Elisabeth Hoff.

– Alt jeg ønsker meg er en mulighet til å jobbe igjen og forsørge familien min, forteller han.

– Dette skal vi klare å få til og håper folk virkelig vil støtte innsamlingen vår, sier Birgitte og Charlotte.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) vil sørge for at alle private donasjoner går direkte til å kjøpe en drosje og til Wafaa og familien hennes.