Brende om USA-angrepet mot Syria: – Forståelig

BEIJING/OSLO (TV 2): Norske politikere ble tatt på sengen av USAs rakettangrep mot den syriske flybasen. Men utenriksminister Børge Brende mener angrepet er et kraftig signal til Assad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA har skutt 59 Tomahawk kryssermissiler mot flybasen Shayrat i Syria. Angrepet er en reaksjon etter at Syria skal ha brukt kjemiske våpen mot sivile.

Norges utenriksminister Børge Brende sier at angrepet må sees i lys av den den forferdelige situasjonen i Syria.

– Det grusomme gassangrepet tidligere i uken viste med all tydelighet Syria-krigens brutalitet, sier utenriksminister Børge Brende og fortsetter:

– Situasjonen er komplisert. Men fra norsk side har vi forståelse for at det ble reagert etter det grusomme angrepet tidligere i uka. Angrepet synes å være begrenset og konsentrert til militære mål.

Nyhetsbyrået AP melder fredag at syv personer ble drept i angrepet. I tillegg er ni skadet, og flybasen nesten totalt ødelagt.

– Noe måtte skje

Dette er det første amerikanske angrepet direkte mot den syriske regjeringen og Donald Trumps mest dramatiske militære avgjørelse siden han ble president.

Tomahawk-rakettene ble skutt opp fra to marinefartøy i Middelhavet og målet var Shayrat, en flybase som kontrolleres av det syriske regimet. Flyene som angivelig sto for det kjemiske angrepet mot byen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen tirsdag skal være stasjonert der. Minst 86 mennesker ble drept i gassangrepet, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Noe må skje, sa president Trump før USA slo til torsdag, med henvisning til angrepet mot den opprørskontrollerte småbyen.

Brende mener det var riktig å sende et kraftig signal som en reaksjon på gassangrepet.

– Dette angrepet sender et kraftig signal til Assad. Det syriske regimet må stanse angrep på uskyldige sivile. Assad-regimet har en historie med flere angrep mot egen befolkning, som også inkluderer tidligere bruk av kjemiske våpen. Det anslås at mer enn 400.000 mennesker har blitt drept i løpet av de seks årene konflikten har vart. Norge har gjentatte ganger kraftig fordømt angrep på sivilbefolkningen og bruk av kjemivåpen.

Ble tatt på sengen

Norske politikere fikk ikke vite noe om angrepet i forkant og statsminister Erna Solberg, næringsminister Monica Mæland og Brende ble tatt på sengen da de satt å spiste frokost fredag og nyheten om USA-angrepet kom i media.

De måtte bruke en halv dag på å finne ut av om norske myndigheter hadde blitt varslet og fant etterhvert ut at det ble varslet via militære kanaler kort tid før angrepet fant sted.

Solberg, Brende og Mæland er på offisielt besøk til Kina, blant annet for å møte Kinas statsminister Li Keqiang, president Xi Jinping og parlamentspresident Zhang Dejiang. Med på reisen er tidenes største delegasjon med representanter fra norsk næringsliv.

Statsministeren har foreløpig ikke kommet med en offisiell uttalelse.

Stoltenberg: – Regimet må holdes ansvarlige

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, derimot, ble forhåndsvarslet av USAs forsvarsminister, James Mattis, om angrepet.

I en pressemelding sier Stoltenberg at det syriske regimet har det fulle og hele ansvaret for utviklingen i Syria.

– NATO har konsekvent fordømt Syrias bruk av kjemiske våpen som et klart brudd på internasjonale normer og avtaler. All bruk av kjemiske våpen er uakseptabelt og de som står bak må holdes ansvarlige, sier Stoltenberg.

Støre støtter Trump

Også Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre gir sin fulle støtte til president Trumps avgjørelse om å angripe den syriske flybasen Al-Shayrat i Homs.

Til tross for at rakettangrepene er en eskalering av konflikten, mener Støre det er berettiget etter at det syriske regimet sannsynligvis har brukt kjemiske våpen mot egen befolkning.

– Angrepet mot sivilbefolkningen med giftgass tidligere denne uken er noe av de verste vi har sett av overgrep mot sivile, kvinner og barn i denne krigen og jeg har forståelse for at det blir reagert mot det. Syriske myndigheter har ansvaret her, og det at angrepet er rettet til det syriske luftvåpenet som utførte gassangrepet, er en viktig markering om at man ikke kan akseptere dette ekstreme overgrepet som giftgass utgjør, sier Støre.

Brende håper Sikkerhetsrådet snart kommer på banen for å finne en varig løsning.

– Det er beklagelig at Sikkerhetsrådet så langt ikke har kommet til enighet om felles reaksjon på gassangrepet. Sikkerhetsrådet må nå ta sitt ansvar for å løse konflikten. Veien til fred og en varig politisk løsning kan bare gå gjennom forhandlinger.