AKTOR: Frederik Ranke er statsadvokat og aktor i saken. 
AKTOR: Frederik Ranke er statsadvokat og aktor i saken.  Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

To Syria-farere dømt for terrorvirksomhet

En 24-åring er dømt til syv og et halvt års fengsel, mens en 46 år gammel mann er dømt til fire års fengsel. Begge er dømt for terrorvirksomhet etter at de reiste til Syria for å slutte seg til IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 24 år gamle tsjetsjeneren som er kjent skyldig i deltakelse i IS og for å ha inngått terrorforbund er i lagmannsretten dømt til sju og et halvt års fengsel.

Fengselsstraffen var i tråd med statsadvokat Frederik Rankes påstand.

En 46-åring som var tiltalt i samme sak ble dømt til fire års fengsel, en straff som var et halvt år strengere enn aktors påstand.

Sluttet seg til IS

De to dømte, en 24 år gammel tsjetsjener bosatt i Oslo med russisk statsborgerskap og en 46 år gammel mann fra Fredrikstad, ble i tingretten i desember i fjor dømt til henholdsvis sju og et halvt og seks års fengsel for å ha inngått terrorforbund og for å ha sluttet seg til IS i Syria.

Begge mennene ble kjent skyldige av juryen i Borgarting i å ha deltatt i ekstremistgruppen IS, men juryen fant at bare yngstemann hadde inngått terrorforbund.

Deltok på treningsleir

Det er på det rene at de to faktisk var i Syria og deltok i en IS-treningsleir i Taqbua.

– Vi er meget tilfredse med å ha fått juryens kjennelse på at 24-åringen inngikk et terrorforbund da han sluttet seg til IS. Vi er også godt tilfreds med at 46-åringens opptreden er regnet som deltakelse i IS, sa Ranke til NTB etter juryens kjennelse.

24-åringen har innrømmet at han hadde som mål å slutte seg til den terrorlistede ekstremistorganisasjonen, men nekter for å ha planlagt terror. 46-åringen har hevdet at han feilaktig ble IS-rekrutt. Hans plan var å slutte seg til Den frie syriske hæren, og han gjorde det han kunne for å komme seg ut av treningsleiren med livet i behold.

(©NTB / TV 2)