AVHENGIG: Helt siden barneskolen har Vidar Pettersen håpet å vinne den store pengesummen.
AVHENGIG: Helt siden barneskolen har Vidar Pettersen håpet å vinne den store pengesummen. Foto: Privat

Vidar (31) har spilt bort over én million kroner

Vidar Pettersen (31) spilte bort 130.000 kroner på en kveld, og står nå fram som spilleavhengig for å advare andre. Selv får han motivasjon til å slutte av sin nyfødte sønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det verste med å være spilleavhengig er de konsekvensene spillingen får for de rundt meg. Om jeg ikke klarer å slutte å spille vil det ødelegge alt, sier Pettersen til TV 2.

Til daglig er Vidar Pettersen (31) fra Sømna i Nordland driftslederassistent i Marine Harvest. Under den tilsynelatende normale overflaten, skjuler den mørke spilleavhengigheten seg.

– I tillegg til at man taper mye penger, får man utrolig dårlig samvittighet. Men avhengigheten er like sterk som rusavhengighet, så det er ikke bare å slutte, sier Pettersen.

– Pengene blir bare et tall

Pettersen er ikke alene om å være avhengig av å satse penger på nett. En undersøkelse som er gjort av Universitetet i Bergen, viser at 122.000 nordmenn kunne beskrives som moderate risikospillere eller problemspillere i 2015.

– Jeg vet ikke nøyaktig hvor mye jeg har spilt bort, men det er hvertfall over en million, sier Pettersen.

En kveld i oktober i fjor spilte han et automatspill på nett, hvor han satset 600 kroner for hvert spinn. Før det hadde gått en time hadde Pettersen plutselig spilt bort rundt 130.000 kroner.

– Pengene blir bare et tall inne i bobla man sitter i. Du får et kick når du vinner, og når man går ned i null igjen blir det en forferdelig følelse, sier Pettersen.

Begynte på barneskolen

Driftslederassistenten har vært stefar i over to år, og søndag 2. april ble han far til en liten gutt. Da TV 2 snakket med Pettersen, hadde han klart å holde seg unna spilling i 14 dager.

– Det er absolutt en motivasjon å bli far. Jeg holdt først spilleavhengigheten skjult for samboeren min, men nå som hun vet det støtter hun meg og sier jeg må tenke på barna.

Spilleavhengigheten begynte å utvikle seg allerede på barneskolen, med de mange spilleautomatene som var plassert rundt omkring. Pettersen vant en jackpot på 600 kroner, men endte med å spille bort alt sammen.

– På fotballturer måtte jeg låne penger av treneren og kompiser. Jeg har nok mistet noen venner opp i gjennom på grunn av spillingen. Det er vondt å se hva spillingen gjør med familie og venner, og jeg har vært gjennom tunge depresjoner, sier Pettersen.

De fysiske spilleautomatene ble som kjent fjernet fra butikker og kjøpesentre for å forhindre spilleavhengighet, men Pettersen sier muligheten til å spille på nettet har gjort det veldig vanskelig å slutte å spille.

– Jeg blir stadig ringt av spillselskaper med tilbud om gratis spins og bonuser, og i tillegg er det utrolig mange reklamer på TV. Alt dette gjør det vanskelig å komme seg unna, sier Pettersen.

– Desperat etter å slutte

For å motivere seg selv enda mer til å slutte, og for å advare andre mot nettspill, har Pettersen startet bloggen spilleavhengigheten.blogg.no. Der forteller han om hverdagen som spilleavhengig.

– Jeg skriver bloggen for at andre skal kunne lese om hvordan det er å være spilleavhengig. Samtidig som det hjelper å skrive og være åpen om det, håper jeg at jeg kan advare andre, sier Pettersen.

Han skulle ønske det også ble snakket mer om spilleavhengighet på skolen, slik at unge ble mer klar over farene.

– Unge bør få høre skrekkeksempler. I tillegg burde det eksistert behandlingssentre på samme måte som med rusavhengighet.

Selv er det ingenting han vil mer enn å klare å kvitte seg med trangen til å satse penger på internett.

– Jeg er desperat etter å slutte. Det vil ødelegge hele framtiden om avhengigheten fortsetter, sier Pettersen.