Lammestek til påske

I dag står påskelam på menyen i Wenches kjøkken. Hun har med seg vinkjenner og matelsker Christer Berens. Han lager det som ifølge ham er  verdens beste lammesaus.

Appelsin, honning og rosmarin krydret lammestek med ovnsstekte poteter og rotgrønnsaker

Til 6-8 personer

Dette trenger du:

  • 1 utbenet surret lammelår, beregn ca.200 g kjøtt pr person)
  • 2-4 fedd hvitløk
  • frisk rosmarin
  • salt, pepper
  • 1 stor appelsin
  • 2 ss honning
  • Revet skall av 1 sitron + saft fra 1 appelsin .

Slik gjør du:

Stikk inn biter av hvitløk og frisk rosmarin i steken.

Legg appelsin i skiver under surringen på steken.

Pensle steken med olivenolje og honning og dryss med salt og pepper.

Legg steken i ildfast fat, stikk inn et steketermometer og stek i varm stekeovn 125 C, stek til termometeret viser 62/64 C, 2-3 timer avhengig av tykkelsen på steken og hvor «temperert” steken er før steking.

Dekk formen med steken med aluminiumsfolie og ”pakk” et tykt frotte håndkle rundt og sett lunt 1 times tid før servering.

Del poteter, løk og regnbuerøtter i biter. Legg i et ildfast fat. Vend inn olje, salt, pepper og urtekrydder og stek i varm stekeovn 200 C i 40-50 min til alt er mørt. Vend om på poteter og grønnsaker en gang i mellom

Velg den sausen som passer deg best.

Lammestek med
Lammestek med "verdens beste" saus. Foto: Wenche Andersen

Saus med rømme (laget uten rødvin)

Dette trenger du:

  • 2 ss brunt sukker
  • 3 ss bringebæreddik
  • ca 6 dl lammekraft + sjy fra lammesteken
  • ca 3 dl rømme/creme fraiche
  • salt, pepper

Slik gjør du:

Smelt brunt sukker (bli karamell uten å bli brent). Tilsett eddik (sukkeret vil stivne, men det vil koke seg mykt med eddiken igjen) og kok inn til en tykk sirup. Ha i kraft og rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens. Sausen kan gjerne stå og trekke 1 – 1 ½ time. Smak til sausen med kraft salt og pepper.

Er sausen for tynn jevn den med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.

Rødvinssaus

Dette trenger du:

  • 2-3 ss finhakket sjalottløk/løk
  • 2 ss smør
  • 1 1/2 dl rødvin
  • ca. 6 dl lammekraft
  • Salt, pepper

Slik gjør du:

Surr 2-3 ss finhakket løk blank i smør, tilsett rødvin og kok inn til det gjenstår 3-4 ss. Sil vekk løken. Tilsett 5 dl lammekraft i den innkokte rødvinen, kok opp og la koke inn til det halve. Del ca. 150 g smør i biter. Pisk inn smør i biter litt etter litt. Viktig at det ikke koker! Smak til med salt og pepper.