Comeback-tallene som gir Tottenham-fansen håp

Tottenham er det laget i Premier League som tar flest poeng etter å ha ligget under.
– Det kan ha en selvforsterkende effekt, sier TV 2s ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunktene fra Tottenhams 3-1-seier mot Swansea i vinduet øverst!

Kampen om Premier League-tittelen så ut til å være avgjort for en uke siden på denne tiden, men etter Chelseas hjemmetap mot Crystal Palace forrige lørdag fikk Tottenham-fansen tilbake håpet.

Onsdag så de ut til å miste det igjen da man i store deler av borteoppgjøret mot Swansea lå an til å tape, men en utrolig sluttspurt fra det 88. minutt og ut snudde 0-1 til 3-1-triumf i løpet av seks minutter.

Se Premier League igjen i helgen - med Tottenham-Watford som første kamp - lørdag fra 13.00 på Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Det har fått Spurs-fansen til å få fornyet tro, men ettersom Chelsea også vant sin tøffe midtukekamp mot Manchester City, tror fremdeles Erik Thorstvedt at det blir for langt opp for hans gamle klubb.

– Hadde Chelsea avgitt poeng også mot City, så kunne du begynt å tenke, men de er for sterke. De er et veldig bra lag, og de var veldig uheldige mot Palace. Seieren mot City var imponerende, og da det burde vært City som kjørte på i 2. omgang så hadde de kontroll. De er veldig gode, og jeg tror de tar det, sier TV 2s Premier League-ekspert.

– Det kan ha en selvforsterkende effekt
Samtidig skryter han av Tottenham, som ser ut til i hvert fall å ha festet grepet om de tre resterende Mesterliga-plassene som skal deles ut bak tilsynelatende suverene Chelsea. Det har de blant annet gjort gjennom å være det laget i ligaen som tar flest poeng etter å ha kommet under i kamper.

– Du lærer av tidligere erfaringer i samme situasjoner, og de lærer seg at det lønner seg å holde hodet kaldt og kjøre på til siste slutt. Så akkurat det der kan ha en litt selvforsterkende effekt. Når du begynner å gjøre slike ting, så er det alltid en sjanse for at du greier å gjøre det igjen. Jeg er veldig imponert over Tottenham. De har stabilisert seg på et høyt nivå, de taper veldig sjeldent og de er trygge bakover, sier Thorstvedt.

Ser en nærmere på en del nøkkeltall så er det stor grunn til Spurs-optimisme.

  • Tottenham har tatt 17 poeng etter å havnet bakpå i Premier League-kamper denne sesongen. Det er mest i ligaen.
  • Siden Mauricio Pochettino ble ansatt sommeren 2014 har de tatt 53 poeng fra såkalte «losing positions». Det er 13 mer enn noe som helst annet lag.
  • Laget har tatt poeng i ni av tolv kamper der de har havnet under. Kun på Old Trafford, Stamford Bridge og Anfield er det blitt nederlag.
  • Onsdagens 3-1-seier mot Swansea var den første gangen i Premier League-historien at et lag har ligget under i det 88. minutt og endt opp med å vinne med to mål.
  • Tottenham har tatt 29 poeng i Premier League i kalenderåret 2017 (9-2-1). Det er best i ligaen.
  • Til tross for skadefraværet til Harry Kane, har laget fortsatt å score mål. På de tre kampene uten toppscoreren er det blitt sju mål og ni poeng.
  • Dele Alli har ni mål og fire målgivende på de tolv Premier League-kampene som er spilt i kalenderåret 2017.

Thorstvedt mener dog akkurat onsdagens seier mot Swansea ikke nødvendigvis sier så mye om comeback-mentalitet.

– Du kan vri og vende på det og si at de har evnene til å score på slutten, men i denne kampen var det mer uhell og udyktighet som gjorde at de ikke scoret tidligere. De burde scoret lenge før, for de var mye bedre. Men det viser jo at de evner å holde det gående, sier han.

Både i kampene mot Everton (0-1 til 1-1), Liverpool (0-1 til 1-1), WBA (0-1 til 1-1), Arsenal (0-1 til 1-1), West Ham (1-2 til 3-2), Burnley (0-1 til 2-1), Southampton (0-1 til 4-1), Manchester City (0-2 til 2-2) og Swansea (0-1 til 3-1) har Mauricio Pochettino snudd negativ stilling til positiv.

Gode uten Kane: – De er bedre med ham på topp
Tallene viser også at de hvite fra Nord-London til nå har klart seg fint i Harry Kanes skadefravær, men her mener TV 2s ekspert at det er viktig å se på hvem de har møtt.

– De er inne i en periode der de møter lag som du føler at det kan bli tre poeng hver dag, så sånn sett er timingen for fraværet god. Jeg tror fremdeles Tottenham er et bedre lag med Kane på topp, og i denne perioden har de ikke spilt mot noen av topplagene, sier Thorstvedt.

Kane er også tilbake i troppen tidligere enn ventet, ettersom han er med mot Watford.

VIDEO: – Kan(e) bli en avgjørende faktor i innspurten i Premier League

Hjemme mot Southampton scoret Christian Eriksen og Dele Alli målene, mens det borte mot Burnley var Eric Dier og Heung-Min Son som skrev seg inn i protokollen. I Wales i midtuken scoret både Alli, Son og Eriksen.

– Son er en litt rar, merkelig og til tiders frustrerende spiller. Han er blid og glad og alle elsker ham, men samtidig så kan han være veldig ego til tider. Han bommer mye, men så scorer han også mye mål. Han er veldig flink til å komme til sjanser, sier Thorstvedt.

– Kjærlighet fra publikum er viktig
Son har startet på topp i to av tre kamper uten Kane, mens Vincent Janssen fikk tillit i den midterste. Nederlenderen hadde også en viktig rolle som innbytter med blant annet et nydelig målgivende hælspark til Sons 2-1-mål onsdag.

– Hvis Janssen får litt mer selvtillit og føler at han faktisk har noe å bidra med, så kan det bety veldig mye akkurat nå. Det å føle tillit og kjærlighet fra publikum er også viktig, og der har Spurs-fansen vært flinke, sier Thorstvedt.