Mange av oss skal ut på påskeferie – og tar gjerne bilen. Utfordringen kan være at både store og små lett blir bilsyke. Heldigvis finnes det noen knep som minker faren for akkurat det. Illustrasjonsfoto
Mange av oss skal ut på påskeferie – og tar gjerne bilen. Utfordringen kan være at både store og små lett blir bilsyke. Heldigvis finnes det noen knep som minker faren for akkurat det. Illustrasjonsfoto

Påsketur: Her er tipsene for å unngå bilsyke

Kan bety forskjellen på en avslappende og kaotisk start på påskeferien!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Påske betyr at svært mange av oss pakker i bilen og reiser på tur.

Men det er ikke alle som ser fram til transportetappen. Det kan være kjedelig og langtekkelig å kjøre bil, og da er det fristende å la seg underholde, enten med bøker, film eller telefonen.

Problemet er at så mange som to av tre er disponert for å bli bilsyke. Det går hardest utover småbarn og tenåringer, men også voksne. Verst er det hvis en slutter å følge med på veien.

Men det finnes noen triks og grep som gjør at du kan forebygge best mulig, og samtidig sørge for at både barn og voksne kan få en fin tur.

Video: Slik skal du IKKE kjøre om du vil unngå bilsyke!

Ti minutter

I et nytt studium utført ved Fords forsknings- og utviklingssenter i Aachen i Tyskland viser det seg at voksne som ser på en skjerm i bare ti minutter kan begynne å kjenne seg bilsyke. Barn er enda mer utsatt.

– Bilsyke kan faktisk gjøre familieturen til et mareritt med mamma og pappa som hele tiden kikker bakover, samtidig som de forventer det verste. Når vi jobber med fremtidens biler gjør vi alt vi kan for å redusere risikoene for bilsyke, sier sjefsingeniøren ved forskningssenteret, Eike Schmidt.

Slik gjør du bilen påskeklar!

Underholdning i bilen er bra. Men skal du se på skjermene, er det lurt å feste dem så høyt som mulig, slik at du også får med deg litt av hva som skjer rundt bilen.
Underholdning i bilen er bra. Men skal du se på skjermene, er det lurt å feste dem så høyt som mulig, slik at du også får med deg litt av hva som skjer rundt bilen.

Bilsyk gullfisk!

Gjesping og svetting er varsler for tilstanden som forårsakes av at hjernen mottar motstridende signaler fra øyet og balanseorganene til kroppen som er i øret.

Babyer blir heldigvis ikke bilsyke før de begynner å gå.

Selvkjørende biler: Dette vil vi bruke tiden til

Flytt skjermen høyere opp

Et interessant funn i undersøkelsene hos Ford, er at høyere festet skjerm gir mindre bilsyke.

– Bilsyke er et komplekst problem. Det er en naturlig reaksjon på en unaturlig påvirkning av sanseorganene. Det kan ikke bli kurert, men vi kan lindre symptomene, sier professor Jelte Bos.

Han er ekspert på perseptuelle og kognitive funksjoner i den uavhengige forskningsorganisasjonen TNO.

51 mistet lappen – ALLE var menn!

Jevn kjøring viktig

I de innledende testene Ford foretok, fant de ut at hvis skjermen det ble sett på ble festet høyere, og veien kunne sees på begge sider av den, så ble forsøkspersonene i mindre grad bilsyke.

– Samtidig er det en kjensgjerning at jevn og mindre aggressiv kjørestil reduserer sjansen for at passasjerene blir kvalme. Det bidrar også til lavere drivstoff-forbruk, understreker professor Bos.

Snart kan rattet komme til å forsvinne

6 tips for å unngå bilsyke

  1. Det er bedre å sitte midt i baksetet enn på sidene. Det beste stedet er å sitte foran. Da ser du veien best.
  2. Kjør jevnt. Unngå brå oppbremsinger, kraftig akselerasjon og ujevnheter i veibanen.
  3. Hjelp de som er bilsyke til å tenke på noe annet. Hva med en familiesang eller quiz?
  4. Drikk Cola, spis ingefærkjeks og unngå kaffe.
  5. Bruk en pute eller en annen støtte som holder hodet i ro.
  6. Bruk bilens klimaanlegg for å ha frisk luft hele tiden.

Råkjørere på rekke og rad – politiet rakk ikke å ta alle