Den tidligere Breitbart-redaktøren Steve Bannon fjernes fra Donald Trumps sikkerhetsråd. Det hevder en ikke navngitt kilde i Det hvite hus til flere amerikanske medier.

Ifølge en ny liste over medlemmer av den øverste komiteen i rådet, er Bannon ute. USAs forsvarssjef Joe Dunford og øverste etterretningssjef Dan Coats er tilbake i komiteen som faste medlemmer.

Steve Bannon er Trumps seniorrådgiver og blir omtalt som en av hans viktigste strateger. Presidenten fikk krass kritikk for å ha gitt Bannon plass i NSC, mens forsvarssjefen mistet sin faste plass.

– Utnevnelsen av Bannon er et markant avvik fra alle tidligere nasjonale sikkerhetsråd i historien, sa den republikanske senatoren John McCain til TV-kanalen CBS da Bannon ble utnevnt i januar.

Det nasjonale sikkerhetsråd er et forum presidenten bruker til å drøfte USAs sikkerhetsanliggender og utenrikspolitiske spørsmål.

Bannon er tidligere redaktør for det sterkt høyreorienterte nettstedet Breitbart. Nettstedet er anklaget for å spre muslimhat, jødehat og falske nyheter.

Mye kritikk

Bannon har fått mye kritikk. Demokratenes leder i Representantenes hus sa for kort tid siden at president Trumps viktigste rådgiver er en rasist som ikke har noe i det nasjonale sikkerhetsrådet å gjøre.

Nancy Pelosi nevnte ikke Steve Bannon ved navn da hun holdt sin ukentlige pressekonferanse, men det var ingen tvil om at hun siktet til den tidligere redaktøren for det høyreorienterte nettstedet Breitbart.

– Det som gjør Amerika mindre sikkert er at en hvit rasist er gitt fast plass i det nasjonale sikkerhetsrådet. Samtidig får forsvarssjefen og den nasjonale etterretnings-direktøren beskjed om å "ikke ringe oss, vi ringer dere". Det er forbløffende.

Ingen svar
Det hvite hus har ikke svart på en forespørsel om å kommentere Pelosis utsagn.

Trump ga Bannon fast plass samtidig som han altså degraderte forsvarssjefen og etterretningsdirektøren, med beskjed om at de vil bli kalt inn «når saker som ligger under deres ansvarsområder og ekspertise skal diskuteres».

Begge deler har ført til krass kritikk mot den ferske presidenten.

  • Saken oppdateres.