Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mario Giro, Italias viseutenriksministeren, går nå i strupen på Frontex, EUs grensebyrå, skriver britiske The Guardian.

Giro mener Frontex har skapt en «misvisende kontrovers» etter at de beskyldte bistandsorganisasjoner som Leger Uten Grenser (MSF) for å samarbeide med menneskesmuglere.

For kort tid siden anklaget Frontex-leder, Fabrice Leggeri, frivillige organisasjoner som reddet folk utenfor Libya, i å støtte menneskesmuglere som tjener på farlige flyktningoperasjoner over Middelhavet.

– Grunnløse anklager

Viseministeren mener at anklagene som nylig har kommet fra Forex, viser en fundamental missoppfattelse av situasjonen.

– Først og fremst: jeg tror ikke noen bistandsorganisasjoner er i kontakt med smuglere. Dette er missledende kontroverser skapt for å fremme deres interne arbeid, sier Giro, som legger til at EU ikke har noen beviser på at dette faktisk finner sted.

Ifølge en artikkel i The Guardian tidligere denne uken skal så mange som en million migranter være på flukt fra Afrika og på vei mot Libya og Europa.

Mer enn 200 000 flyktninger har nådd Italia siden i fjor, og Frontex forteller at 40 prosent av redningsaksjonene ble utført av frivillige organisasjoner.

Mange omkomne
Siden begynnelsen av året har minst 590 migranter omkommet eller blitt meldt savnet utenfor kysten av Libya, anslår IOM.

Dette tallet omfatter ikke det siste forliset som den gambiske mannen har fortalt om.

Han ble innlagt på et sykehus på den italienske øya Lampedusa etter å ha blitt reddet opp av Middelhavet.

Historiene
Flere ganger i året kommer det rapporter på store forlis i det flyktninger forsøker å passere Middelhavet. FN meldte i forrige uke at minst 146 migranter og flyktninger var savnet etter et forlis i Middelhavet.

Opplysningene om antall savnede har FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fra er en ung gambier som ble reddet opp av sjøen av et spansk fartøy.

Gutten, som har fortalt at han bare er 16 år, var om bord i en båt som begynte å ta inn vann noen timer etter at den la ut fra kysten av Libya. De fleste av passasjerene var fra Nigeria, Mali og Gambia, og det var flere barn og gravide kvinner blant dem.

Til slutt kantret båten, og gambieren har fortalt at han overlevde ved å klamre seg fast til en drivstoffkanne. Han skal ha blitt oppdaget av det spanske marineskipet nærmest ved en tilfeldighet.

– Dette viser at det kan være forlis som vi ikke får vite om, siden båtene synker uten et spor, sier Flavio de Giacomo, talsmann for Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).