WHO: Syria-ofre kan være utsatt for nervegass

Norsk ekspert har lite tro på den russiske gass-forklaringen.

En jente får behandling etter gassangrepet. 20 av de 72 drepte er barn. Mange av dem døde av akutte pusteproblemer. Foto: Omar Haj Kadour
En jente får behandling etter gassangrepet. 20 av de 72 drepte er barn. Mange av dem døde av akutte pusteproblemer. Foto: Omar Haj Kadour

Noen av ofrene for gassangrepet i Syria har symptomer som kan tyde på at de er blitt utsatt for en type nervegass, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

FN-organet opplyser at det tilsynelatende ble brukt kjemiske våpen i tirsdagens angrep, som kostet minst 72 sivile livet i småbyen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen nord i Syria tidlig tirsdag morgen.

Skader tyder på nervegass

WHO viser blant annet til den tilsynelatende mangelen på ytre skader som er rapportert, samt at dødsårsaken for flere av ofrene ser ut til å ha vært akutt pustebesvær.

– I noen tilfeller ser det ut til å være ytterligere symptomer, som er konsistente med eksponering for organiske fosforforbindelser, en gruppe kjemikalier som inkluderer nervegass, heter det i onsdagens uttalelse.

WHO utdyper ikke hva organisasjonen baserer uttalelsen på.

Aktivister og helsepersonell har opplyst at mange av ofrene hadde pusteproblemer, kastet opp, besvimte og hadde skum rundt munnen.

Omfanget for stort til tro på russisk forklaring

Det russiske forsvarsdepartementet hevdet onsdag at spredningen av kjemikalier skyldtes at en av bygningene som ble bombet av regimet, ble brukt til produksjon av landminer fylt med giftig innhold.

– Det er lite sannsynlig at teorien er riktig, sier Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskoles mediegruppe.

Men Slensvik, som er hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole, viser til at det er få eksempler på at opprørerne har brukt så effektive våpen tidligere.

– De gangene de har brukt kjemiske våpen, har dødeligheten vært langt mindre både på grunn av type stridsmiddel og leveringsmetoden, framholder Slensvik overfor NTB.

Slensvik mener det mer sannsynlig er snakk om et villet angrep fra regimets side ettersom omfanget av skaden var så stor og øyeblikkelig. Minst 72 mennesker ble drept og 160 såret, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

– Opprørerne har den siste tiden gjennomført en offensiv mot Hama, rett sør for denne landsbyen. En mulig forklaring er at dette er et hevnangrep som reaksjon på opprørernes offensiv, sier han.

Selv om angrepet blir sterkt fordømt av vestlige land, tviler han på at dette vil ha noen virkning så lenge Assad-regimet nyter russisk og iransk støtte. Han stiller også spørsmål ved regimets oppriktighet når det gjelder fredsprosessen.

– Det er også et spørsmål om det er et reelt ønske om en fredsprosess fra regjeringens side, all den tid at de er den sterke part i konflikten og vinner tilbake flere og flere områder, sier Slensvik.

Ulike typer gass

Helsepersonell i området har fortalt at de tror stoffet ofrene ble utsatt for, besto av flere enn én gass. Legen Mohammed Tennari sier til nyhetsbyrået AP at det luktet klor etter angrepet, men han tror at stoffet var blandet med en ukjent "giftig gass som forårsaker forgiftning og død".

Medieaktivisten Mohammed Hassoun i Khan Sheikhouns naboby Sarmin, hvor noen av de mest kritisk sårede ble brakt tirsdag, sier leger der mistenker at nervegass ble brukt.

– Det er 18 kritiske tilfeller her. De var bevisstløse, hadde krampeanfall, og da de fikk oksygentilførsel, blødde de fra nese og munn, sier Hassoun til nyhetsbyrået AP.

(©NTB/TV 2)