KRITISK: Helsekontrollen-programleder Marte Spurkland holder opp trend-tightsen fra merket 2XU, som får kritikk av stipendiat Ove Sollie ved Norges Idrettshøyskole. 
KRITISK: Helsekontrollen-programleder Marte Spurkland holder opp trend-tightsen fra merket 2XU, som får kritikk av stipendiat Ove Sollie ved Norges Idrettshøyskole.  Foto: Anders Myhren, Helsekontrollen

får refs:

Tightskjempe innrømmer at de ikke kan garantere positiv effekt

Kompresjonstightsene fra 2XU hevder å gi mer kraft og raskere restitusjon. – Feil, mener forsker.

Kompresjonstightser fra merket 2XU har vært en av de største trendene innen treningsklær de siste årene.

Landets største bloggere har flere ganger frontet tightsene, som koster opptil 1800 kroner paret.

I 2015 omsatte 2XU for svimlende 122 millioner kroner bare i Norge.

Ifølge reklamen vil 2XUs kompresjonstights føre til at du presterer bedre og restituerer raskere.

2XU hevder at deres tightser øker blodsirkulasjonen og at musklene får raskere tilførsel av oksygen.

– Ingen effekt

Stipendiat Ove Sollie ved Norges Idrettshøyskole mener påstandene er direkte feil.

– De aller fleste studier viser at det er ingen effekt på verken prestasjon eller restitusjon, sier Sollie til TV 2s «Helsekontrollen».

Han har vurdert 2XUs egen dokumentasjon, og mener at studiene ikke holder mål.

– Disse studiene har klare svakheter. De legger vekt på små resultater som like godt kan være metodisk støy i datainnsamlingen og de har etiske utfordringer ved at er sponset av produsenten de studerer for, sier han.

Sponset forskning

Studiene 2XU viser til er nemlig utført av Australian Institute of Sports, eller AIS, som igjen er sponset av 2XU.

Styreleder Svein Andersen i 2XU mener studiene likevel er etisk forsvarlig utført.

– Ved første øyekast kan det virke veldig rart, men ser man på studiene AIS gjør så opplyser de om at de blant annet er sponset av 2XU. AIS forsker på helt fritt grunnlag, sier han.

Andersen mener disse studiene viser at tightsene vil kunne gi positive effekter.

– Det er ingen tvil om at det er veldig mange studier som viser at det på forskjellige områder viser seg å ha effekt enten mens man er fysisk aktiv eller i en restitusjonsfase, sier han.

– Individuelt

«Helsekontrollen» konfronterer Andersen og 2XU med forsker Sollies konklusjon om at studiene viser at kompresjonstighesene ikke har de effektene de selv påstår.

– Jeg tror det er helt riktig. Går man gjennom forskningsresultater så er det en hel rekke studier som sier null effekt eller svært liten effekt, men det er ingen så vidt jeg har bragt på det rene som sier at det har noen negativ effekt, sier Andersen.

Andersen innrømmer at 2XU ikke nødvendigvis vil gi en positiv effekt.

– Ja, det gjør jeg. Jeg tror at dette er veldig individuelt. For det første må man velge riktig størrelse på tightsene. Samtidig tror jeg at man får den største effekten når man bruker våre plagg mens man er fysisk aktiv i kombinasjon med å bruke den i en tid etter at man har avsluttet trening. Da tror jeg man vil være tilbake til komfort-stadiet, sier Andersen.