Så stor forskjell er det når bilen er fullastet

NAF med advarsel før påsketrafikken starter. Se video:

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede denne uken er det mange som starter påskeferien. Det er som vanlig ventet å bli hektisk på veiene, ettersom mange nok vil til fjells på jakt etter de siste restene av snø.

Når bilen er full av påskebagasje i både bagasjerom og takboks, skjer det noe med både vekten og tyngdepunktet.

Dette påvirker i stor grad hvordan bilen oppfører seg i trafikken. Men alle er kanskje ikke klar over hvor stor forskjellen er på en "vanlig" bil og en bil som er fullastet.

NAF har laget en video for å illustrere det.

Slik går det når en fullastet bil kollliderer

Glattkjøringsbane

De tok med en Toyota Rav4 pakket med påskebagasje på glattkjøringsbanen. Der testet en hvor forskjellig en bil med- og uten last oppfører seg.

Bilen ble kjørt i 80 kilometer i timen i samme sving og på samme føre, med og uten last.

– Filmen viser at selv med en forsvarlig pakket bil er det stor forskjell på bilens egenskaper på veien, sier Engebretsen.

Kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF ber folk være ekstra forsiktige når de kjører med fullastet bil.
Kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF ber folk være ekstra forsiktige når de kjører med fullastet bil. Foto: NAF

Disse påske-SUVene kan bli et mareritt

– Avpass farten

Det gjelder derfor å ha særlig to tanker i hodet før en pakker bilen og når en er på tur:

– Planlegg og pakk bilen skikkelig før du drar. Hvordan du plasserer bagasjen og sikrer den er svært viktig. Underveis må du være bevisst på å avpasse farten fordi bilen er tyngre, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Gjør et kupp på sjelden bruktbil

Vinterdekk

NAF minner også om at det fortsatt er full vinter mange steder i fjellet, selv om våren flørter i lavlandet. Nettopp med tanke på dette, og at mange søker til fjells i påsken, er også fristen for å ta av piggdekkene satt til første mandag etter 2. påskedag.

I år er påsken sen, så mest trolig skal det være greit å legge om da. Men husk at det er forholdene som avgjør hvilke dekk du skal bruke, og ikke kalenderen ...

Her ble 50 bøtelagt på fire timer

Batteri

Planlegger du en påsketur er det flere ting du kan gjøre for å unngå biltrøbbel. Blir det en drømmepåske, blir det garantert kaldt om natten, og da er det viktig at bilen og ikke minst batteriet er klar for det.

Vedlikeholdslading og en sjekk av batteriet før en drar på tur er smart, og gjerne et sett med startkabler i bagasjerommet, bare for å være helt sikker.

Dette kan bli årets sjef på påskefjellet

Nå får du luksus-SUV-en til rene folkeprisen