Lillehammer vurderer ny OL-søknad - kan involvere flere storbyer

– Det er en forutsetning at hele Norge stiller seg bak, sier Lillehammer-ordføreren til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se intervjuet med Lillehammer-ordfører Espen Granberg Johnsen i videovinduet øverst!

Lillehammer vurderer å søke OL igjen. I fjor høst vedtok kommunestyret i kommunen å få utarbeidet en mulighetsstudie med tanke på en søknad for å få lekene tilbake i 2026 eller 2030.

VG meldte om planene onsdag morgen.

Rapporten, som er offentlig på Lillehammer kommunes hjemmeside, er på 100 sider og har en kostnad på 300.000 kroner, og her utredes muligheten til samarbeid med flere byer. Rapporten ble oversendt til kommunen 9. mars, og kommunestyret vedtok senere samme måned å ta initiativ til et møte med ledelsen i Norges idrettsforbund om mulighetene til å arrangere OL.

– For oss på Lillehammer er det alltid interessant, nyttig og viktig å kunne vurdere store, internasjonale idrettsmesterskap. Vi er opptatt vintersport og å være en idrettsregion. Derfor er vi alltid på søken etter store, internasjonale mesterskap. Vi har god erfaring fra OL i 1994 og ungdoms-OL i 2016. Derfor ville vi undersøke om vi kan være en naturlig kandidat neste gang Norge søker om OL og Paralympics, sier ordfører Espen Granberg Johnsen (Ap) til TV 2.

– En annen dimensjon enn i 1994
Det vurderes å la byer som Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim få enkelte øvelser. Oslo nevnes som mulig destinasjon for hurtigløp skøyter og kunstløp, og hoppøvelser kan bli lagt til hovedstaden eller Trondheim, står det i rapporten. En OL-søknad alene er også vurdert i rapporten.

– Det er en av mulighetene vi kikker på. Det vil sannsynligvis være bra, eller det er en forutsetning, at hele Norge stiller seg bak. Det vil også være bra for Lillehammer, for et fremtidig arrangement, la oss si i 2030, vil ha en annen dimensjon enn i 1994. Det er nyttig med gode samarbeidspartner, sier Johnsen.

Ordfører understreker overfor VG imidlertid at kommunestyret ennå ikke har tatt stilling til hvorvidt de kommer til å gå videre med en søknad.

Idrettspresidenten Tom Tvedt sier til VG at han er åpen for et møte med Lillehammer kommune.

– Jeg registrerer ingen stor underskog av folk i idretten som roper på et stort initiativ om dette akkurat nå. Søknadsprosessene i tilknytning til kandidaturene til Tromsø og Oslo var tøffe for idrettsbevegelsen og Norge.

– Vil ikke provosere
Det er to og et halvt år siden en mulig OL-søknad fra Oslo for 2022 gikk i vasken. Da hadde allerede Tromsøs OL-planer for 2018 falt i fisk.

– Kan dette være provoserende?

– Vårt ønske er ikke å provosere noen. Vi tror at Norge, som den idrettsnasjonen den er, med jevne mellomrom må ta vertskap for store mesterskap som OL. Vi kan se om Lillehammer kan være en vertsby, og vi ønsker å ta dette regionale initiativet, sier ordfører Johnsen.

– Hvordan har tilbakemeldingene vært etter at nyheten sprakk?

– Telefonene og tekstmeldingene jeg har fått har vært positive, men det vil være ulike oppfatninger. Skulle vi gå videre, vil vi først ha en grundig behandling i egen kommune. Vi er nødt til å til å ha støtte i store deler av befolkningen. Alle kommer ikke til å være enige, men Norge må være med, sier Lillehammer-ordføreren.

– Klok strategi
Roger Ingebrigtsen, som var prosjektleder for Tromsøs OL-prosjekt for 2018, er ikke negativ til planene.

– Jeg tror Nord-Norge i utgangspunktet kan være positive til dette. Selv om det er lenge siden vi hadde et OL på Lillehammer, gjorde det noe med hele Norge, også oss i nord. Det var en fantastisk mesterskap, hvert eneste minutt. Norge gjorde det også godt, og det var et skifte i Norge, der Televerket gikk over til å bli Telenor, og vi tok skrittet inn i den store verden. Støtten er god, men det er et par tydelige forbehold, sier han til TV 2.

– Hvilke krav er det snakk om?

– Idretts-Norge stopper i Trondheim. Alle de store idrettsarrangementene er fra Trondheim og sørover. Det er forståelig, for det er der 90 prosent av befolkningen bor, men mange er også i nord og er spesielt interessert i vintersport. Vi har nesten aldri hatt internasjonale mesterskap her, men finnene og svenskene har verdenscup i hele landet. Her stopper det i Trondheim. Norsk idrett må bruke hele Norge som en arena, svarer han.

Han liker Lillehammers ønske om å samarbeide med andre kommuner.

– Jeg tror det er en klok strategi. Tromsøs raseri handlet ikke primært om at det ikke ble OL. Det var synd og det hadde vært fint å ha det, men raseriet kom på grunn av måten deler av norsk idrett opptrådte på. Jeg tror de som leder arbeidet på Lillehammer har lært ganske mye av Oslo og Tromsø og måten de gjorde det på. Hvis Lillehammer er flinke til å kommunisere at hele Norge er med, er sjansen ganske god, mener Roger Ingebrigtsen.

Lillehammer, som arrangerte lekene i 1994, var vertskap ungdoms-OL i fjor.