LEO AJKIC (33) KAN VINNE TO GULLRUTER FOR «FLUKT»:

– Det var veldig naturlig for meg å vise følelser

TV-personligheten brukte mye av seg selv i arbeidet med NRK-programmet om flyktninger.

I januar i år var det premiere på Leo Ajkics dokumentarserie «Flukt» på NRK. Her følger vi Ajkic når han oppsøker verdens flyktninger og opplever deres hverdag og virkelighet.

Serien har allerede høstet Gullparaplyen og Leo har fått Fritt Ords honnørpris for å sørge for unik innsikt i dagens flyktningesituasjon.

Kan vinne to gullruter

Nå er Leo Ajkic nominert til to gullruter for serien.

– Det føles veldig godt. Vi har jobbet hardt, og det føles digg å bli nominert, rett og slett. Det føles bra at det vi har gjort har funket, sier en tydelig fornøyd Ajkic.

Han er også glad for at hans arbeid og deltakelse har påvirket seerne og vært med på å endre holdninger.

– Naturlig å vise følelser

Dokumentarserien gikk rett hjem hos det norske folk, og det rørte noe ved folk. Seerne fikk også se en litt mykere side av Leo Ajkic enn det de er vant til fra før.

– Det var ganske naturlig å vise følelser i den settingen og sammenhengen – i en serie som «Flukt». Jeg tror det hadde vært mye kjedligere om jeg ikke hadde gitt en del av meg selv, sier han, før han fortsetter:

– Det hadde også blitt rart hvis jeg ikke hadde blandet inn min historie; at jeg har vært på flukt før. At jeg har vært flyktning.

Da Ajkic var 10 år, flyktet han med moren og søsknene fra hjemlandet Bosnia. De skulle følge etter faren, som allerede var kommet seg til Norge. Hans egen bakgrunn hjalp ham å forstå de han møtte bedre og plante håp.

– Vi har noe å lære av det

Ajkic er svært åpen hva gjelder hans egen bakgrunn og historie som flyktning i serien. Å være personlig på den måten, hadde han ingen problemer med.

– Det er visse ting jeg kan være personlig om, og visse ting jeg ikke kan være personlig om. Hvis det kommer til historie og hva jeg har gått gjennom og krigen mine folk har opplevd kan jeg snakke om. Det har vi noe å lære av, sier han.

Om andre ting er han langt mer privat.

– Hvem jeg dater, hva jeg holder på med på fritiden og slike ting, det er noe helt annet. Det er liksom forskjell på hva jeg vil holde privat og ikke, forklarer Ajkic.

Nytt prosjekt

Selv om serien «Flukt» nå er over, ligger ikke TV-personligheten på latsiden. For øyeblikket er 33-åringen aktuell med en ny serie for NRK P3. Den heter «P3 sjekker ut». Han skal rett og slett sjekke ut ting.

– Jeg har både filmet noe angående seksualundervisning og bruk av MDMA i Oslo, røper Ajkic til TV 2.

Under Gullruten-nominasjonene, måtte han løpe for å rekke et intervju med Thorvald Stoltenberg.

Se om Leo og «Flukt» stikker av med Gullruten fredag 12. mai kl. 22.15 på TV 2.